Свине, кучета, овце

Гласове

Иво Дернев

Image title
Безобидно губейки времето си на пасището,

само бегло осъзнавайки онази заплаха във въздуха.
Пази се!
Може да има кучета наоколо-
погледнах отвъд хоризонта и видях,
че нещата не са такива, каквито изглеждат.

Такъв е преводът от първия куплет на епохалното парче „Овце“ на едни „неразумни“, поне според стандартите на г-н Николай, митрополит пловдивский, люде. Тези „неразумни“ люде се обединяват в може би най- интелектуалната група на всички времена- Пинк Флойд. И са неразумни, според квалификацията на владиката, защото МИСЛЯТ.

Човек, който се занимава с умствен, творчески труд. Така тълковният речник разчита сложната дума „интелектуалец“- животно от тази порода, на която висшият „духовник“ ще налива разум тази неделя със специално организиран молебен. Семантично, преводът е „човек, който не блее на пасището с масата, а мисли, използва разума си, говори, твори, гради, създава, ражда, съзидава, критикува, разсъждава“. Стадата, г-н Николай, ги изядохте по Гергьовден, заедно с роболепните си дебели попчета, прегазихте ги с лимузините си, отмерихте им времето със златните си Ролекси. Но стадата, г-н Николай си имат и черни овце, а гегата на овчаря не играе вече, освен да строши капачките на коленетe им (каквито заплахи сме получавали в Под тепето в коментарите си под текстове за митрополията).

Това ти се пада, когато си мислиш, че няма да ти се случи на теб.
Тихо и изпълнително следваш лидера,
през добре отъпкани пътеки към долината на стоманата.
Каква изненада!
Гледаш като да те е страх да не умреш!
Сега нещата са точно каквито изглеждат…
не, не… това не е кошмар!

Сигурен съм, че Уотърс, Гилмор и компания са анатемосани по презумпция от г-н Николай. Също като Мадона, арменците, евреите, и всички хора, които искат да използват главите си не за блеене, а за глас и размисъл. В същите тези глави, в които тиктака безупречен мозък, дядо Николай иска да налива разум. Иска да размаха гегата, която е в негови ръце, поне, както пропагандира той. Митрополитът постоянно говори за пастира, за стадото, за блеещата маса. Време е да разбере, че тъкмо „мислещите“ ще напълнят празния му храм в неделя, когато се очаква да налее ум в „празните“ им глави. Защото овце вече не останаха, г-н Николай. Вие си ги гледате на разядка от сьомга и чер хайвер, но не са ви верни. Както гласи последния куплет на „ Овце“ на Флойд:

Чу ли новините?
Псетата са умрели!
По-добре си стой вкъщи
и прави каквото ти кажат.
Не доближавай пътя, ако искаш да остарееш!

Забележка: Според Пинк Флойд хората се делят на три животински вида- свине, кучета и овце. Ясно е, че овцете сме ние. Търсят се кучетата и свинете. Нека Николай сам избере в коя кожа ще се вмъкне. Само да му напомним, че хората са създадени да мислят, дадено им е от Бог.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.