ГласовеМнения

Решават бъдещето на Партийния дом другата седмица

Възможно е по казуса да бъде свикан градски референдум

Бъдещето на бившия Партиен дом ще бъде решено в Общинския съвет на сесията другата седмица. Тогава ще бъде внесено предложението на сдружение „Дом за пловдивската опера” на мястото на соц постройката да бъде вдигната нова и модерна градска опера. От сега е ясно, че местният парламент е разделен на За и Против събарянето на административното здание, което в момента се използва от общински и държавни чиновници. Разделение има и в редиците на архитектите. От регионалното звено на Камарата на архитектите в България вчера излязоха с категорична позиция срещу бутането на бившия Партиен дом. Но от другата браншова организация- Съюза на архитектите, мълчат по казуса. Редно е да се отбележи, че председателят на САБ- арх. Илко Николов е човекът, който предлага на мястото на Партийния дом да се изгради съвременна оперна сграда.

Общински съвет е този, който може и трябва да вземе такова решение. Не искам това да става политически въпрос. Защото това е градски въпрос, подчерта пред журналисти на днешната сесия кметът Иван Тотев. Като предположи, че по казуса може дори да бъде свикан градски референдум, стига местния парламент да реши това.

Този дебат съвпада и с една чисто вътрешна дискусия относно желанието ни да изнесем администрацията от сградата на бившия Партиен дом. Тъй като тя е трудна като достъпност за административни услуги и обслужване на граждани. И ще става все по-трудно достъпна, тъй като с реконструкцията на площад Централен ще намалим наполовина паркинга пред Тримонциум, както и ще премахнем паркинга на „Иван Вазов”, тъй като там ще е пешеходна зона, обясни кметът. Той не скри, че сградата има архитектурни и исторически достойнства. Но пък е в лошо състояние и не отговаря на съвременните изисквания. Не е добро дори конструктивното й състояние. Правихме задълбочено конструктивно обследване заради проекта за реконструкция. За да отговаря на съвременните изисквания, тя трябва да бъде укрепена, което допълнително оскъпява ремонта, който с проекта за укрепване ще е на стойност между 12 и 13 милиона лева, обясни Иван Тотев.

Той уточни, че ако общински съвет реши да се премине към събаряне на сградата и изграждане на Дом на пловдивската опера на нейно място, ще се стартира много дълъг процес по търсене или изграждане на нов „дом” на администрацията, изнасянето й от Партийния дом и всичките последващи проектни и строителни дейности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

15 коментари

  1. БУДАЛИТЕ се събудихме даже и в Пловдив. Стига сте ни досаждали с тая БИТА КАРТА ОПЕРА, опитайте под байряка за ЦИРК С ХИПОДРУМ. 1.OperaOpen на ОТКРИТО няма нужда от ДОМ, бидейки уличница, анти-опера; 2.ГДК си има ОПЕРНО заглавие и всички удобства и по размер и по цена и по стойност и по милиони е предостатъчен за оперната ни публика. Като нахлуят световните “звезди” сложете голям дисплей отпред, дано се някой излъже да се поспре.

  2. според Тотев 13 милиона, ще го съборим срещу много пари, ще построим поне 5 пъти по-скъпа опера на негово място и отделно ще построим и нова административна сграда, понеже чиновниците трябва някъде да се приютят. Което със сигурност ще струва повече от ремонта на старата сграда. Накратко, едни 100 милиона за глупости.

  3. ВМЕСТО ДА „ДАРЯВАШ“ НА ОРТАЦИТЕ „ако общински съвет реши да се премине към събаряне на сградата и изграждане на Дом на пловдивската опера на нейно място, ще се стартира много дълъг процес по търсене или изграждане на нов „дом” на администрацията, изнасянето й от Партийния дом…“ ПРОСТО ПОСТРОЯВАШ ТАМ АДМИНИСТРАЦИЯТА. ОПЕРА ИМАМЕ = ГДК

  4. 5. Но за БУТАНЕ на Офисите корпорация ПловБУТАЧ (Фратев, КПСС) макар и лишена от Байряка ДОМ ОПЕРА напира със служебните си “Естетици”, тъпо и упорито надцакващи Камарата на Архитектите. Тази “тема” следва вече да се закрие, площадът стана предостатъчно СКУЧЕН. ДА КУПЯТ, КАК ТАКА ИСКАТ ДА ИМ ХАРИЖЕМ ТЕРЕН?

  5. 4. Тя е за уличници, сред комарите, скара-бира на салаша с кебапче на клечка. Не я пеят БелКанто тази ОтровенаОпера, а с МИКРОФОН, маскиран -да не се излагат пред Света- като биричка. Базирана е на Гастрольори, докато стотиците Заплатаджии във ведомостта са чиновници по системата “прав си, шефе!”.

  6. 3. Колкава е “многохилядната” оперна публика, изостанала в Града =два файтона лелки с три синджира внучки безбилетни, безпарични, НЕплатежоспособни, та нямало да им стигне салонът ГДК? Те са лесни “подписките” под табела БОРБА ЗА МИР и без ангажимент =350 000, готови. Загелпването на далаверата идва от нововъведената от Ни.На. OperaOpen, която е АнтиОпера, на теферич, на ОТКРИТО И НЯМА НУЖДА ОТ ДОМ, от сграда, от покрив по дефиниция.

  7. 2. А ОТГОВОРНАТА ЗА ЗАСИРАНЕ НА КОНЦЕРТНА ЗАЛА-кукла, с оформление, с АКУСТИКА, с удобства некадърница Ни.На. с директорската заплата получи -и прие- и зала от Военния Клуб, ама само за КОНЦЕРТИ, не за спектакли (а?). Докато данъкоплатците й платихме прескъп ГДКултурата ОПЕРНО озаглавен с букви човешки ръст и даже с ОПЕРНО чучело в бронз отпред = за какво, за Бинго ли пак?

  8. 1. Истерията “ДОМ ЗА ОПЕРА” се загелпи напълно. Под този лозунг събираха “подписка” едни тарикати, всъщност корпорация ПловБУТАЧ за събаряне на Партийния и заграбване на теренчето БЕЗ ДА ГО КУПУВАТ и изграждане на тяхно си Доходно Здание, в което ПОД НАЕМ можели да пуснат Опера, Балет, Цирк, кой даде повече.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина