МненияПод ножа

Тотев към Снежана Фурнаджиева: За три години човек може да поумнее

Разширяването на Гладстон става все по-малко възможно с промяната на ПУП-а за новата сграда за култура

Кметът: При изготвянето на новия Общ устройствен план ще предложим запазването на настоящите габарити на улицата

Иво Дернев

Две големи зали за изложби, една многофункционална зала за събития, кафене, фоайе и атриум над тротоара по Гладстон. Това предвижда проектът на арх. Петкана Бакалова за нова галерия на Дружеството на пловдивските художници, представен пред публика на днешната сесия на общинския съвет. Самите старейшини видяха да първи път идеята на проектантите, която вече е одобрена от Министерството на културата, което стана причина и за размяна на реплики между мнозинството в ОбС и опозицията. Да представят визуализациите на новата сграда пред съветниците излязоха председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева и арх. Петкана Бакалова. Първата определи проекта като много функционален и естетически.

Преди бяхме като кибритена кутийка, отделена от света. Това ще се промени. Галерията на Гладстон ще е бижуто на Пловдив, каза Фурнаджиева, като преди това припомни на старейшините как заради особеностите и състоянието на старата сграда художниците са били принудени да се делят на етажи, като така някои оставали с усещането за втора ръка творци.

Много съм изненадан от думите на г-жа Фурнаджиева. Сега вече говорим за новото бижу на Пловдив, а преди немного време чувахме как старата сграда не трябва и няма да бъде бутана, каза с усмивка кметът Иван Тотев от трибуната. И припомни, как преди три години председателят на Дружеството на пловдивските художници се стягаше за протести в защита на стария дом на ДПХ, вървяха подписки, имаше импровизирани живи вериги при изложбите на дружеството. За три години човек може да поумнее, каза на микрофон градоначалникът, обръщайки се към Фурнаджиева. Тотев не пропусна да припомни и на проектанта арх. Петкана Бакалова, че също е била против бутането на старата сграда.  На което тя само се усмихна иззад монитора на лаптопа си, от който зареждаше визуализациите за новата галерия.

Политическият дебат в залата обаче не касаеше проекта, а изменението на ПУП на Гладстон. Именно това бе предложението, което трябваше да гласуват днес съветниците. Ще се премине ли в някакъв етап към разширяване на Гладстон, както е зададено в Общия устройствен план, попита социалистът Николай Радев. Кметът подчерта, че според администрацията това не е необходимо и че това ще бъде подложено на сериозен дебат при изработването на новия Общ устройствен план. Общината ще предложи в следващия ОУП разширението на Гладстон да отпадне, каза Иван Тотев.

Арх. Петкана Бакалова подчерта, че проектът й се съобразява с действащия ОУП и планираното разширяване на Гладстон. Поздравявам ви за проекта ви. Но презентации като тази имат място в комисиите, а не в пленарна зала. Защо това не се случи, а сега се запознаваме с идеята ви. Това е ясен знак, че комисиите към Общински съвет са тежко подценявани и неглижирани , обърна се към арх. Бакалова и към управляващите патриотът Слави Георгиев. И после заяви, че с изменението на ПУП-а се отнема от улиците Гладстон и Преслав, без да има влязъл в сила нов Общ устройствен план. Това легализира предварително бъдещите промени в ОУП. Гладстон е най-натоварената улица, не мисля, че трябва да се отказваме от идеята за разширението й. Хората чакат минимум по десет минути в колите си и виждат единствено задръстването пред себе си, а не естетическите сгради в страни, подчерта Георгиев. Нека ни запознават периодично с онова, което се прави по промяната на Общия устройствен план, призова колегата му от групата на патриотите Стефан Пуслийски.

Ако зависеше от нас, галерията щеше да е на друго място, но водещи в целия процес бяха от Дружеството на пловдивските художници. Те държаха да останат на Гладстон. Започваме заедно много дълга работа по нов Общ устройствен план, може би в следващите две години. Прав сте, г-н Георгиев, животът не е само култура и красиви сгради, каза в отговор от трибуната Иван Тотев.

След като мнозинството прие промяната на ПУП-а, пред медиите кметът заяви, че днешното решение прави едно бъдещо разширение на Гладстон по-малко вероятно. Регулацията на улицата е от 2007г., но тя не е преведена в габаритите, зададени в Общия устройствен план. При изготвянето на новия ще предложим запазването на настоящите габарити на улицата.  Защото разширението й ще струва изключително скъпо. Трябва да отчуждим поне 20 няколко етажни, обитаеми и пълни със семейства и бизнеси сгради, за да ги съборим и разширим платното. Не виждам никаква логика в това, допълни по темата градоначалникът.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Мстериозната Анка е разбира се Supa Bar, който блокира строежа на галерията, толкова месеца, колкото са необходими за преустроиството на новия локал. Духайте супата Снежанка и художничетата.

  2. Затова Гладстон няма да го разширят. Но пък точно заради кражбите се сетиха да строят галерия и опера. Помните как Дома на културата и Колодрума излезнаха в пъти по-скъпи. Фамилията Тотеви сигурно вече е най-богатата в региона.

  3. голямата протестърка бакалова, вече е тиха и мирна, след като назначиха съпруга за архитект на район централен, а на нея възлагат проекти

  4. Тези съветници от ВМРО или нямат нищо в главата или винаги трябва да са на „терсене“, ул. Гладстон не трябва да се разширява ! Това е центъра на Пловдив всичко трябва да се запази или да се развива с визия, която да съхрани архитектурния ансамбъл, който е от много години и е емблема за града ни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина