Бар дисекция

Гласове

Георги Станилов

Image title
„Разкрепостените сядат на бара,останалите са дошли само да пият”. Хората ходят в баровете заради две неща-„Някой” или „Нещо”. „Нещо”- това е качеството на предлаганите напитки, разнообразието в асортимента. „Някой”-това са барманите и така нареченият „сервиз” който предлагат- тоест отношението към гостите на бара.”Барманът е аристократът на работническата класа”. Култова реплика е от корицата на барманството- филма”Коктейл”. За да си барман трябва преди всичко да си психолог и да умееш да разговаряш с хората, когато някой седне на бара в 80% от случаите той сяда за да си говори с бармана, защото, съгласете се с мен, меките кожени сепарета са къде- къде по удобни за разпускане с любимото питие и приятна компания. Не случайно в съвременното обучение на бармани основна част от подготовката включва психология- езикът на тялото, умение за предлагане на различните неща, преценка на всеки един гост на бара!С две думи барманът е психолог- манипулатор, който забавлявайки хората им продава качествени напитки и сервиз.Добрият барман притежава знания за всички напитки-история, съдържание начини на приготвяне, както и подходящите за тях комбинации. Умее да работи бързо и в екип, има добър уоркинг флеар, изглежда добре и знае границата между умението да предлагаш и нахалството.Единственото по-лошо нещо от неучтив барман е лъжливият барман сервиращ фалшив алкохол. Барманът е слушател и разказвач едновременно. Добрият барман е дискретен и никога не злоупотребява с информацията получена на бара.Обикновено на бара сядат така наречените редовни клиенти.Барманът е  профайлър правещ психопортрети на заподозрените на бара .Има едно нещо, което свързва всички клиенти на бара и това е, че или обичат да говорят или да им говорят. В зависимост от това се делят на няколко психопрофила. Ето някой от тях:
1.Правещият се: Облечен е добре, почти винаги пие едно и също, като преди да дойде на бара е отворил книгата си с коктейли, която тайно е купил с надеждата ,че като поръча „Линджбърк лемонейд” на мадамата  с него  и двамата ще изпитат душевен оргазъм. Не пропуска възможността да ти направи „шеговита забележка” че лаймът не трябва да се стиска, а само да се пусне в чашата- така бил чел. Иначе е добродушен типаж, който оставя бакшиш само ако е с жена.
2.Тузарът(Гъзето): Не говори много, по-скоро обича ти да му говориш. Облечен е с последните модели на класиците в стриит модата-Levi’s,Diesel,Replay,Energie  и т.н.
Пие само уиски с редбул, сяда на бара дори, когато види табелка –„Резерве”, защото си мисли, че всичко му е позволено само защото има повече пари. Обича да черпи както красивите жени на бара така и теб. Винаги оставя добър бакшиш. Не пропуска  възможност да покаже благосъстоянието си на бара. Запалката е Дюпон, Давидоф или Зипо. Ключовете за колата (BMW,AUDI,Mercedes ). Цигарите са бял Давидоф. И всичко това прилежно подредено на бара, което всъщност го кара да си мисли, че е човек със стил.
3. Готиният: Най-често твой познат или приятел който обича да сяда на бара. В повечето случаи пие бг алкохол, в което няма нищо лошо. Не оставя голям бакшиш, защото няма такава възможност. Облича се добре и умее да се забавлява, защото не го интересува мнението на другите. Обикновено води със себе си симпатични момичета, които вдигат общото настроение на бара. Той е от хората, на  които искрено се радвате и непринудените му разговори и държание правят работата ви доста приятна.
Разбира се, съществуват още много други типове хора сядащи на бара, които се срещат по-рядко. Като Подозрителният- винаги спорещ с барамана за качеството на алкохола и неговото количество, държи питието му винаги да се налива пред него и то със старата метална мярка, съмнява се в плурера 285P въпреки нечовешките ти усилия да му обясниш, че това е световен стандарт и се използва в целия свят! Другият по интересен гост на бара е Оплакващият се-най- често човек на средна възраст, който живее наблизо и си мисли, че ти си кошче за душевен отпадък, мрънка за всичко, обикновено пие голям Савой с количка и не спира да говори с часове за жената, децата,футбола и правителството!
Жените на бара също играят няколко основни роли. Масово те сядат поблазнени от барманското внимание, което ги кара да преиграват ролята, която са решили да играят. Флиртът е основната причина караща жените да сядат на бара. Да чукаш бармана в любимото си заведение е класика, както да спиш със загорелия спасител на  морето. Някои жени изобщо не осъзнават, че предимството на бара е комуникацията с бармана, която в повечето случаи е доста приятна. Стига барманът да умее да усеща до къде е границата на личното пространство, нахалството и служебните задължения. Повечето жени, особено по-красивите, се държат адски високомерно и игнорират всеки бармански въпрос, който не е свързан със задължението ти. Обикновено пият леки коктейли или Бейлис, с изключение на случаите, когато искат да се напият бързо. Тогава им правя от любимите си шотове: Абсент с черен афтър шок, което всъщност ги прави истински и свалят маските на моралните устои. Забавляващите се с бармана жени привличат вниманието на останалите мъже, което повишава шанса им да не си тръгнат сами или най-малкото да се запознаят с нови хора. Златното правило на бара е:”Дръжте се естествено”.Така вдъхвате смелост на хората около вас да търсят допирни точки. В крайна сметка сте дошли да се забавлявате, нали? Не е задължително да си разменяте телефоните! Не случайно столовете на бара са наредени един до друг. Целта е дори непознатите хора седнали до вас да се чувстват сякаш са седнали с приятели.
Барманът е социален елемент, който има свойството да свързва хора от различна социална среда, помагайки им да се забавляват докато консумират егото си с подходящо питие.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.