БългарияГероите на деня

“Съюз за Пловдив“: Подкрепяме развитието на „Летище Пловдив“, но при ясни гаранции

„Съюз за Пловдив“ ще подкрепи предложението на Общинската администрация за активно ангажиране с бъдещото развитие на „Летище Пловдив“. Винаги сме били последователни, че летището трябва да бъде неизменна част от икономическия и туристически подем, който е необходим на Пловдив, е позицията на партията и общинските съветници от групата в местния парламент. Те обаче настояват за ясни и публични гаранции как интересът на пловдивчани ще бъде защитен в това бъдещо партньорство.

За пореден път Община Пловдив поставя почти пред свършен факт Общинския съвет и представя в последния момент проектите за решения. Изключително краткият срок прави невъзможно компетентното обсъждане. Няма време за задаване на въпроси и получаване на отговори. Нашата позиция е ясна. Ние ще гласуваме в полза на предложението за оказване на подкрепа на „Консорциум Летище Пловдив“ в откритата процедура за предоставяне на концесия на „Гражданско летище за обществено ползване Пловдив“. Но в същото време очакваме в най-кратки срокове кметът да огласи публично пред пловдивчани какви са конкретните параметри на това бъдещо партньорство. В предложението пише, че Общината е получила предложение „да участва като член, а в перспектива и като акционер в „Консорциум Летище Пловдив“.

 

  • Предвижда ли Община Пловдив да стане акционер в „Консорциум Летище Пловдив“, ако той спечели концесията?
  • Ако е отговорът е положителен, какъв дял и при какви условия предвижда да придобие Община Пловдив?
  • Как ще бъде разпределена отговорността в Консорциума, как ще бъде осъществявано управлението и ще има ли Община Пловдив реален глас при взимане на решения за бъдещето на летището?
  • Видно е от дейността на участниците в Консорциума, че техният интерес е насочен и към развиване на товарно летище. Как Община Пловдив предвижда да стимулира развитието на Летище Пловдив и като пътническо, което е от ключова важност за туризма в региона?

Задаваме тези въпроси, водени единствено от отговорност към Пловдив и пловдивчани. Вярваме, че Общината трябва да има роля в развитието на летището, но този път е важно партньорството да бъде от полза за града ни. Печалният опит с Панаира ни задължава да бъдем предпазливи към всяко следващо партньорство, притесняват се и чакат отговори от „Съюз за Пловдив”.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина