БългарияГероите на деня

Работодатели и синдикалисти обвиняват общината в отказ от социално сътрудничество

Членовете на Съвета за тристранно сътрудничество считат, че администрацията е абдикирала от отговорностите си в рамките на органа

Синдикалисти и работодатели обвиняват кмета в отказ от комуникацияРаботодатели и синдикалисти от Съвета за тристранно сътрудничество към Община Пловдив излязоха с остро отворено писмо до кмета Иван Тотев и председателя на Общинския съвет Савина Петкова, обвинявайки администрацията, че е абдикирала от отговорностите си в рамките на органа . Членовете на Съвета атакуват директно кметството заради отказът на местната власт от социално сътрудничество. Под писмото седят имената на Боян Бойкински- председател на КНСБ-Пловдив, Атанас Кръстев- председател на СРС на КТ “Подкрепа”, Христо Лазаров- Асоциация на индустриалния капитал в България, Съюз “Произведено в България”, Бизнес форум „Възраждане”, инж.Александър Тонков- Стопанска асоциация – Пловдив, Ангел Хронев- Търговско-Промишлена Камара – Пловдив, Надка Чушкова- Конфедерация на работодателите и индустриалците в България към Община Пловдив.

С настоящото обръщение желаем да изразим категоричната си позицията, като членове на Съвета за тристранно сътрудничество към Община Пловдив, във връзка с отношението на Община Пловдив спрямо социалните партньори и социалния диалог на ниво община. В качеството си на представители на синдикалните и работодателските организации сме  свидетели на многократно и системно нарушаване от страна на Община Пловдив на Правилата за устройство и работа на Съвета за тристранно сътрудничество към Община Пловдив, пишат членовете на Съвета.

Като пример в това отношение те посочват не свикването на Съвета на всеки три месеца, отказ за  провеждане на заседания на Съвета, както и на комисиите към Съвета след надлежно подаване на заявление от страна на част от социалните партньори, липса на представители от името на Община Пловдив на заседания на Съвета и по този начин препятстване работата на органите. И заявяват, че това категорично показва явния отказ от социално сътрудничество със социалните партньори от страна на Община Пловдив.

Факт е, че преди приемането на бюджета на Община Пловдив за 2017г., тристранният съвет не беше свикан, въпреки депозираното писмено искане и в крайна сметка ние нямахме възможност да изразим нашите мнения и становища по същия. Считаме, че Община Пловдив абдикира от тристранното сътрудничество, смятат членовете на Съвета.

Те заявяват, че ако общината продължава с политиката си по отказ на комуникация със Съвета, ще поставят проблема за решаване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество. В случай, че Община Пловдив официално е решила, че съществуването на този Съвет и комуникацията със социалните партньори е излишна, бихме желали да ни уведомите за това по надлежния ред, за да сме наясно както ние, така и обществеността с мнението Ви по въпроса, обръщат се към Тотев и Петкова от Съвета.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина