БългарияГероите на деня

Марийка иска в „Чистота” да е като при Тодор Живков

Пенсионерка и Васил Къдринов поискаха увеличение на заплатите на метачките, отказаха им

Общинско предприятие „Чистота” да се върне в Татово време поиска пенсионерката по болест Марийка Иванова в Общинския съвет днес. Тя, заедно със социолога и зелен активист Васил Къдринов, поискаха от местния парламент увеличение на заплатите на служителите в общинските предприятия „Чистота” и „Паркове и градини” до 700 лева. Те излязоха с транспарант пред съветниците, след като преди това от името на инициативен комитет внесоха абсурдното си според много от старейшините предложение за гласуване в ОбС. Очаквано, то бе отхвърлено. 27 години съм работила в Чистотата. И по времето на Тодор Живков съм работила. Имахме хубави заплати и ваучери за храна, отбеляза с носталгия Марийка. Самата тя в момента не е служител на общинското предприятие, но пък държи хората, които работят там, да бъдат добре платени.

Трябва хората, които чистят Пловдив, да имат достойни възнаграждения. Сега взимат 370 лева, а стават в 4 часа, вървят пеш, работят при минусови температури и дишат постоянно фините прахови частици във въздуха. Искаме увеличение от 100 лева и ваучери за храна. Ще се намерят средства от общинския бюджет, стига да има желание. Средства има, но те не могат да достигнат до най- отрудените хора, отбеляза Къдринов, загърнат в светлоотразителен елек, с какъвто работят хигиенистките в „Чистота”.

Никой не разбра каква е причината за акцията на социолога и комитета, който представлява, тъй като беше ясно, че предложението му няма как да бъде прието. Мнозина го отчетоха с политическата ситуация в страната. Появиха се информации, че искането за увеличението на заплатите в общинските предприятия идват от самите служители в тях. Директорът на „Чистота” обаче категорично отрече това. Никой от заетите в предприятието не е разговарял с мен или пък е заявил подобни претенции. Тази инициатива цели популизъм. Разбрахме от медиите за нея, коментира Стоянов.  Имаме огромно желание да увеличим заплатите в общинските предприятия, но при заявена политика за неувеличаване на местни данъци и такси това е невъзможно, отбеляза на свой ред кметът Иван Тотев.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина