БългарияГероите на деня

Кампания дава възможност на пенсионери да се включат в доброволчески инициативи

Новата идея на TimeHeroes цели да осмисли живота на пенсионирани хора в различни градове в България

Международни проучвания сочат, че рискът от депресия при пенсионираните хора скача чувствително. Близо половината пенсионери в България са застрашени от изолация от обществото. В същото време доброволчеството е чудесен начин и след пенсиониране да продължиш да прилагаш уменията, над които цял живот си работил, да се чувстваш полезен и да намираш нови приятели.

За да направи доброволчеството достъпно и ангажиращо за всички, TimeHeroes стартира Телефон на доброволеца 0700 80 082. На него хората без достъп или умения за работа с интернет могат да научават какви каузи се организират в тяхното населено място и как могат да се включат в тях.

Който иска да помогне за реализиране и по-бързо достигане до тази група, може да го направи като влезе в сайта на кампанията: https://timeheroes.org/bg/timeheroes/zalepi-plakat-telefon-na-dobrovoletsa-vuzrastni-hora

От там всичко става в няколко лесни стъпки:
Натисни бутона “Ще участвам” и изтегли плаката от линка.
Принтирай го на лист А4 – черно-бяло или цветно.
Залепи листа на информационното табло във входа ти или на място около дома ти, където лепенето е позволено.
Снимай плаката и го качи като коментар в секция Въпроси в мисията, за да направим карта къде в България се е появил плакатът.

Чрез включването си в различни каузи доброволците в активна пенсионна възраст създават нови познанства и приятелства, преодолявайки социалната изолация и чувството на самота, широко разпространени сред тази възрастова група. Доброволстването им помага да се чувстват активни, значими и полезни – например като споделят професионалните си умения (пр. шиене, преподаване, преводаческа работа).

Не на последно място, научни изследвания сочат, че доброволчеството подобрява психичното и физическото здраве на хората в пенсионна възраст.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина