БългарияГероите на деня

БСП гласуват против Бюджет 2018, будел голямо безпокойство

Социалистите питат как точно общината смята да увеличи местните приходи с близо 27 процента без промяна на данъчните ставки

Големият преходен остатък означава провалена капиталова програма и неумение да се планира, смятат червените

Общината абдикира от паметниците на културата, категорични са от БСП

Николай Радев: Държавни пари за мост над Марица не са предвидени

Групата на БСП в общинския съвет няма да подкрепи Бюджет 2018 на една от най-важните сесии за годината тази сряда, когато ще се гласува финансовата рамка на града. Социалистите са против предложението, тъй като, по думите им, цифрите звучат добре, но будят голямо безпокойство.  

За пореден път има политика на непрозрачност при формиране на градския бюджет. Липсват отчетни данни за изпълнението на финансовата рамка от миналата година. Правим анализи на тъмно, подчертаха социалистите Николай Радев, Ангел Иванов, Петя Манева и Десислава Георгиева. Според тях, посочените като приходна част 321 милиона лева са калкулирани хаотично. От БСП питат как точно общината смята да увеличи местните приходите с близо 27 процента без промяна на данъчните ставки. Те са притеснени и от вече няколкогодишната тенденция преходният остатък да расте, като тази година той ще е 43 милиона лева. Този огромен остатък значи само едно- провалена капиталова програма през 2017г. Общината показва неумение да планира, смята Петя Манева.

От предпазливост относно местните приходи в последните години сега отиваме в другата крайност. Имам опасения, че планираните средства в частта местни приходи няма да бъдат събрани. От това следва, че общината ще обяви поръчки тази година, които ще трябва да бъдат завършени и платени в следващ бюджетен период, без да има достатъчно средства за това, смята Николай Радев. Той също заяви, че преходният остатък говори за „некомпетентност в планирането на бюджета”. Радев подчерта, че се залага бомба в образованието с едва 15 процента увеличение на бюджета там, при положение, че само толкова е ръстът на заплатите в сектора. Няма да стигнат поне шест милиона, които ще трябва да бъдат дофинансирани от общината, но тези средства трябва да бъдат заложени още сега. Това е неизпълнение на ангажиментите на политическо ниво от страна на управляващата партия ГЕРБ, подчерта той.

Общината абдикира от паметниците на културата. Така групата на БСП отговори на въпрос на Под тепето относно включените в плановете на общината за продан през 2018-а куп знакови имоти. Тези сгради не трябва да бъдат частни, но и общината трябва да се прояви като добър стопанин, заяви Николай Радев. Той се спря и на друг въпрос на Под тепето, касаещ проекта за нов мост над Марица. Ние такъв проект не сме виждали, а само един чертеж. Народният представител доц. Георги Йорданов отправи питане до регионалния министър за този проект и получи еднозначен отговор- държавни пари за мост над Марица не са предвидени. На последната сесия лично моето впечатление беше, че парите ги има, коментира председателят на групата на БСП в местния парламент.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина