Учениците от СОУ „Цар Симеон Велики” полетяха с красив графит

Евала

7 художника работиха три дни, за да преобразят сива фасада в гигантски стенопис

Image title
Знанието може да те накара да полетиш. Изкуството също. Полетът на духа е най-важен. Това е символиката на графита, благодарение на който от днес СОУ „Цар Симеон Велики” не е същото школо. Сивата до онзи ден стена към двора на училището заживя в стотици цветове тази сутрин и изненада приятно както учениците, така и преподавателите. А и хората от квартала. Красива фасадна творба на майсторите в жанра Димитър Механджийски (STERN), Dark, Ozone, Phameux, Freak, Evo и Мerks става факт благодарение на първия Graffiti zone фест, който се състоя с медийното партньорство на Под тепето. За което се гордеем.

Летящото момче с кученце в едната ръка и раница на гърба, от която лети златното познание под формата на учебници и тетрадки, замени ужасяващите драсканици по цялата стена на училището. Операцията протече в продължение на три дни и се организира по повод Деня на будителите. Вдигнаха се няколко скелета, стената бе предварително боядисана в еднакви тонове. После започна творческата работа. За да се стигне до завършването на ученика, който полита в небесата, благодарение на своите знания. За да искаш да видиш света отвисоко, трябва да знаеш, да си образован, да си свободен. Небето и звездите се достигат само със знания, обясниха днес  две хлапета, вперили погледи в летящия им връстник, от чиято раница падат златни учебници. Това ни го разказа един учител. Всички много харесаха графита. Днес цялото училище говори за новия вид на стената. В междучасията не можеш да си хванеш място пред нея- всички минаха да видят рисунката, допълниха момчетата.

Image title
Stern е скицирал общия план на голямото момче, помага му основно Dark, с който ги свързват стотици графити през последните 10 години. Останалите слагат маските за елементите, които обогатиха графита на площ от 150 квадрата.

Организаторите благодарят за съдействието на фирмите: ЛЮВИК ООД и ТЕРЕС БИЛД, на Алфа СОТ, пицарии ВЕРДИ, магазини На Тъмно, на интернет достачвик НЕТ365 и Viscomp за наградите в конкурса, на ReoVox  и VibeStars , на Dj George, Dj G и Dj Rocco, на Гергана Шопска за прекрасните снимки, на директора на училище СОУ „Цар Симеон Велики“ г-н Баташки, на учителката от клуба по графити г-жа Мариана Цонева, на прекрасния  училищен персонал както и за логистичната подкрепа на г-н Петър Кротнев (Терес Билд).

Image title
Събитието е в подкрепа на „Пловдив 2019 – кандидат за Европейска столица на културата“.

Споделете ни във:

1 thought on “Учениците от СОУ „Цар Симеон Велики” полетяха с красив графит

  1. Здравейте,

    Страхотна идея за графит върху училищна сграда! Впечатлена съм! Бих искала да попитам дали мога да се свържа с хората, които са участвали в създаването на проекта? Търся материал относно графити и street art за направата на списание, което да включва творби от цяла България. Ще съм ви много благодарна ако ми предоставите информация, защото е за дипломна работа !

    Благодаря ви предварително!
    За координати : [email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.