Научен център върху 25 дка изниква в Тракия (СНИМКИ)

Евала

PlantaSYST е избран във втората, финална фаза на програмата „Тийминг“ на „Хоризонт 2020“ и е еинственият одобрен български проект

Финансирането по програмата е в размер на 15 мил. евро

Висококвалифициран екип от над 50 млади учени ще се занимава с разработване на подобрени сортове

Координаторът на проекта доц. д-р Цанко Гечев

Таня Грозданова

Градът под тепетата се превръща не само в балканска, а и европейска столица на аграрната наука с изграждането на Център за растителна биология и биотехнология, стана ясно днес. Финасирането е в размер на 15 млн. евро и е по единствения български проект, одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия.  PlantaSYST е проект, избран от общо 170 кандидатури на европейски консорциуми, които са се включили в първата конкурсна сесия по програмата „Тийминг“ на ЕС. Той бе представен в х-л Рамада Тримонциум от ръководителя на екипа и партньорите в начинанието.  

Центърът ще бъде построен в индустриална зона "Тракия" на площ от 25 дка. Теренът е  предоставена от Община Пловдив, която е партньор в проекта. Очаква се общината да помогне с инфраструктурата и други мерки.

„Пловдив е избран за седалище на проекта по няколко причини. Тук са концентрирани най-много научни аграрни центрове в страната, включително и Аграрният университет. Освен това Пловдив е ядрото на зеленчукопроизводството у нас, коментира при представянето на проекта координаторът доц. д-р Цанко Гечев.

„В момента тече втората фаза по осъществяване на проекта, която е за 7 години. Ще получим финансиране от ЕК в размер на 15 млн. евро, които са предимно за режиини заплати и пътуване. Очаква се също да получим съфинансиране и от българското правителство във сходен размер, “ коментира д-р Гечев пред  Под тепето.  Той разказа, че амбициите на екипа от млади гении е центърът да бъде на световно ниво, тъй като  основната идея на програма „Тайминг“ е да се намали разликата между страните с по-нисък научен и иновационен индекс, и напредналите страни в Европа.

Докато трае строежът Центърът ще е действащ, но в базите на институтите майки.  До тогава останалите партньори –  3 български и 2 германски института, ще помагат активно и ще предоставят техните сгради, апаратура и изследователски капацитет, за да може да се започне експериментална работа преди де факто сградата да е завършена, разказа още младият учен координатор на проекта.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще разполага с 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метаболомика и биоинформатиката. Висококвалифициран екип от 50 млади български специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури. Ще идентифицира растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения. Те ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – ИЗК „Марица“, Институт по молекулярна биология и биотехнология, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм. Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката. 

Днешната конференция бе открита от Директора на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков, заместник-кмета  „Образование и европейски политики“ Стефан Стоянов и Директора на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката Златина Карова.

„Този проект е специален и различен, защото той инвестира много средства в човешкия потенциал. Подкрепата от страна на българското правителство ще ни даде възможност да създадем една добра сграда, в която да работят млади и изключително добри специалисти. Това е най-важният проект по програмата на Европейската комисия, затова ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати“, коментира проф. Иван Минков.

„През последните години България преживя изключителни промени, повечето от тях за добро. Имаме бързи политически процеси в региона, където виждаме нови инвестиции, развиване на индустрията и земеделието. Когато говорим за силна и добре структурирана икономика обаче, няма как да не говорим за наука. Спечелването на този проект, при такава сериозна конкуренция, показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще започне да работи и да дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса.“, каза Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование и европейски политики“. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.