Изпод тепетоМнения

Ръжда нападна реставрираната Деметра

Десет месеца след възстановителните работи по фонтана и дадената 40-годишна гаранция

Реставрираната Деметра започна да ръждясва, видя на място в Цар Симеоновата градина обективът на Под тепето. Шедьовърът на италианския скулптор Арнолдо Дзюки е покрит с десетки кафеникави петна както в основата си, така и по декоративните елементи. Ръждата е нападнала телата на амурчетата, красивия папур и птиците в него, чучури и част от чашата на фонтана, а цялостното му състояние започва да притеснява ценителите на великолепния паметник на културата.

Ръждата атакува Деметра само десет месеца след реставрацията й и връщането й в парка. За няколкомесечните дейности по възстановяването на фонтана общината плати 145 хиляди лева, а изпълнителите гарантираха 40 години здравина. Според специалисти, щетите от водата са неизбежни. Те твърдят, че проблемът не е в реставрацията, а в това фонтанът да бъде поддържан системно, за да не тръгне сериозно ръждата. През пролетта се предвижда обработка на кафеникавите петна и боядисването им. Това, по думите на експерти, трябва да се прави поне два пъти годишно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. В момента на пазара има продукти против ръжда,които спокойно биха издържали 10 години.Това е пълна пародия на изпълнение.Пълни глупости – два пъти в годината да се третира….Ехххх,как пада само едно „при..усвояване“?

  2. Цялата им градина е такава…13 000 000 лв за лампички и рязания на дървета , даже старите бетонени бордюри не подмениха…крадат ли или барат, а?!

  3. Малко ми е странно как така бързо ръждясва…какъв материал е ползвах и покритие? Та когато е направен, преди век, не е ръждясал със сигурност толкова бързо, а в съвремието наистина не трябва да е проблем ръждата – в къде-къде по-влажни държави не съм виждал тлкова ръжда, камоли по нови структури, което тук е факт -и по спирки, и по фонтани!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина