Изпод тепетоМнения

Посланик Балтажи: Настроението в украинската армия е много високо

Ние сме за решаване на ситуацията по мирен път, Крим трябва да остане част от Украйна, категоричен е дипломатът от Киев

Референдумът там е нелегитимен, смята той

Посланик Микола Балтажи пред библиотека Иван ВазовРеферендумът, измислен от нелегитимна власт, е нелегитимен. Противоречи на конституцията на Украйна, на конституцията на самата автономна република Крим, и на нормите на международното право. Така украинският посланик Микола Балтажи коментира организираното допитване в автономната република за присъединяване към Русия. Дипломатът гостува в народна библиотека „Иван Вазов” за откриването на изложба по повод 200 години от рождението на на украинския поет и художник Тарас Шевченко. На събитието се появиха и няколко проруски люде, които леко наежиха атмосферата. Ей, упорит народ сте бе! И на Майдана бяха такива като вас, обърна се към представители на украинската диаспора под тепетата възрастен мъж.

Откриване на изложба за 200 години от рождението на Тарас ШефченкоЗнаете, че във връзка с военната намеса от страна на Руската федерация, украинското правителство взема всички мерки, като се обръща към всички международни организации, към държавите гаранти на Будапещенския меморандум, а Русия е единия от гарантите на този документ, но за съжаление погазва нейните си задължения. Както между впрочем и всичките двустранни спогодби, касаещи Черноморския флот в Крим, и големия договор за приятелство, сътрудничество и партньорство, както и фундаменталните принципи на международното право, коментира Микола Балтажи.  Той е категоричен, че опитите за диалог продължават и затова все още има време. Макар че възможностите намаляват, тъй като нашите опити за дипломация не дават ефект. Трябва да се действа с всички възможни политически, икономически и дипломатически средства да се спре военната агресия. Смятаме, че трябва да се възстанови диалогът между Киев и Москва, който в момента отсъства на най-високо ниво. И да се върнем към развитие, което ще осигури мирно решаване на проблема. Крим е съставна част от Украйна, бил е и трябва да остане част от украинската държава. Никога не е късно за диалог- докато оръдията мълчат, дипломацията трябва да говори. И тя говори навсякъде. Продължават всички усилия, надяваме се, че все пак те ще дадат резултат, обнадежден е посланикът.  

Проруски настроени пловдивчани се включиха в събитието в библиотекатаНие сме за мирен път, мирно урегулиране на ситуацията в Крим. Никога няма да се съгласим, че Крим ще излезе от подчинението на централната власт. Трябва да се говори повече за разширяване на правомощията на автономна република Крим. Никой не пречеше това да се направи по-рано, но ще бъдат положени усилия в тази посока. Що се касае готовността на Украйна за военни действия- виждате, че в отговор на военната намеса и агресия от Русия в Украйна се прави всичко възможно да се противопоставим достойно. Онзи ден бе създадена Национална гвардия, украинската армия провежда военни учения. Настроението в украинската армия е много високо, допълни Балтажи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина