Изпод тепетоМнения

Архивите разказват: История на мобилните тоалетни (СНИМКИ)

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Около 1970 г. се появяват първите преносими тоалетни, изработени от плексиглас

А кога идват у нас?!

Те навлизат все повече в света на пловдивчани. Вече са превзели дори двора митрополитския ни храм.  В Капана с нетърпение се очаква високотехнологичното чудо, което ще замени писоарите. Често ги виждаме на ремонтиращите се булеварди, на големи концерти на открито, на фестивали и на все по-неподходящи места. Те са градските нужници, който еволюират в съвременните мобилните химически тоалетни.

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Представете си дървено столче с дупка по средата и глинено гърне под него. Това е изобретението на древните египтяни преди 3 500 години, което се счита за първата преносима тоалетна, макар и доста примитивна, но все пак изобретение за времето си. Заради дървеното столче с дупка не е било необходимо знатните египтяни да ходят по вънка или до реката.

От Средновековието до към 1800 г., най-често срещаната форма на тоалетна в дома била именно мобилната WC, известна тогава като нощно гърне. То представлявало малък объл метален съд, а при по-заможните фамилии било изработено от стъкло. Шокът при използването на този съдове е именно в начинът им на „почистване“, който е меко казано шокиращ за днешните порядки. В онези смутни тъмни векове често съдържанието на тези гърнета е било изхвърляно директно през прозореца.

По време на Първата световна война, американски пехотинци, преминаващи през Европа, са използвали преносими тоалетни с надпис “T.Crapper”, на името на създателя им и компанията, която ги е произвеждала.

Времето след 1940-а година бележи изключително развитие в областта на мобилните тоалетни. Появяват се първите преносими дървени кабинки. Всичко започва от необходимостта от близко и удобно място, което работниците на корабостроителницата на Лонг Бийч, Калифорния да използват при нужда. С появата на новите мобилни тоалетни, всяко ползване на WC спестявало от 10 до 40 минути.

Тъй като дървените кабинки били доста тежки и трудноподвижни, около 1970 г. се появяват първите преносими тоалетни, изработени от плексиглас. Този материал обаче, макар и по-лек, изисквал по-голяма поддръжка и освен това абсорбирал неприятната миризма. Това наложило използването на полиетилен, който не само олекотил кабините, но и спомогнал за по-лесното им почистване, а и не абсорбирал остатъчната миризма.

Това остава и най-популярният материал, от който се изработват мобилните кабинки, такива каквито ги познаваме днес. Те търпят постоянни промени с цел подобряване на качеството им – от пригодени за хора в неравностойно положение до луксозни тоалетни от ново поколение, подходящи и за най-изтънчения вкус. В наши дни можете да попаднете дори и в химически тоалетни, оборудвани с озвучаване. 

Източник: ecotoy

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина