БългарияВластНовини

Ще се върне ли хартиената бюлетина?

Връщането на хартиената бюлетина в изборния процес среща подкрепата на политически сили в Народното събрание, които на практика оформят парламентарно мнозинство, пише БНР. От ГЕРБ отново потвърдиха, че позицията им е за осигуряване на избор дали да се гласува с машина или с хартиена бюлетина.

Даниел Митов посочи:

„Въвеждането на машинно гласуване на практика лиши част от българските граждани от правото им на глас. А това е въвеждане на неформален избирателен ценз, което противоречи на всички международни стандарти за провеждане на честни и нормални избори“.

Хамид Хамид от ДПС изтъкна позицията на Движението да подкрепят връщането на хартиената с аргумента:

„Тук не е въпросът в хартиената бюлетина или не. Тук е въпроса в доверието на прилагането на машините в този им вариант. Ние нямаме доверие в тези машини, защото те, вместо да създават сигурност в изборния процес доверие, те правят машинации“.

БСП вече внесе промени в Изборния кодекс за гласуване и с хартиена бюлетина.

Останалите политически сили обаче се противопоставят на подобно изменение.

Христо Иванов от „Демократична България“ изрази безпокойство, ако се стигне до ревизия на изборното законодателство в тази част:

„Това е нещо, което очевидно обединява тези, които застанаха зад г-н Рашидов и нас много ни безпокои, защото – първо всички тези постоянни експерименти с начина на гласуване, няма как да работят за утвърждаване на българската демокрация и изборните права. Второ – аргументите без доказателства, че машините били манипулирани, доказателства ние не сме видяли“.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев опроверга, че е част от т.нар. коалиция за „хартиената бюлетина“:

„Ние сме за запазване на машинното гласуване, дори напротив, за отваряне на възможността за т.нар. електронно гласуване“.

„Продължаваме промяната“ и „Възраждане“ също категорично отхвърлят връщането на хартиените бюлетини. А президентът Румен Радев предупреди, че по този начин ще увеличи недействителният вот.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина