БългарияНовини

Румен Радев: Ще ми се да разпознаваме будителите приживе

По-рано днес върховният главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част

Будител може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите, каза президентът Румен Радев в приветствието си по повод Деня на народните будители. Той допълни, че саможертвата и смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанията и аргументите.

Държавният глава отбеляза, че днес се навършват 100 години от първото честване на Деня на народните будители, пише БТА.

„На този празник ние си спомняме вече цяло столетие и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите. Той сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители“, заяви Румен Радев. По думите му в нашата култура това е будителството, което е една изцяло българска духовна категория.

Будителите са носители на културата, морала и свободата, каза президентът и призова да си спомним, че те невинаги живеят лесно и често ги почитаме едва посмъртно.

„Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме, да не пестим нашата благодарност поради свян или липса на време“, добави Румен Радев. Според него всеки един има своите будители и днес за тях ще бъде щастие, ако чуят тази признателност от нас.

„Няколко думи на благодарност, които кажем или напишем на нашите будители, са морален жест, който всеки от нас може да направи“, допълни президентът.

Румен Радев отбеляза, че за първи път, откакто той е президент, на този празник заедно с него са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министри и ръководители на водещите културно-просветни институции.

„Нека това да бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители. Да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България“, каза той.

Държавният глава благодари и на всички съвременни будители, които отстояват „смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие“.

По-рано днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а националното знаме беше издигнато пред сградата на президентската институция под звуците на химна на България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина