БългарияЖивотЗабавлениеНовини

Марково и Дедево празнуват

Шпалир от шампиони по борба на празника на пловдивския Бевърли Хилс

С празнична литургия, курбан и народни борби Марково отбелязва празника си. В Дедево ще има курбан, общоселска трапеза с каба гайда и диджей

Пловдивското село Марково празнува с народните борби от 16.00 ч. в Големия парк. Специален гост и член на съдийската комисия ще бъде олимпийската шампионка Станка Златева.

Четири са категориите, в който ще се представят тазгодишните участници: до 70 кг. (лека), до 90 кг. (средна), 90 + кг. (тежка) и категория жени. Участие в народните борби за „Купата на Марково“ ще вземат:

– Станка Златева – шесткратен европейски шампион – кат. жени, петкратен световен шампион и двукратен олимпийски шампион.
– Иван Деливерски – седем пъти шампион на България – мъже. Бронзов медалист на световното първенство.
– Исмаил Реджеп – световен, европейски и вицеевропейски шампион
– Джемал Али – вицеевропейски шампион за юноши, също така и бронзов медалист на европейско за юноши. Петкратен шампион на България – мъже.
– Кръстин Бояджиев – двукратен шампион на България за юноши и медалист – мъже. Участвал е в европейското първенство.
– Мехмед Рамадан – участвал в европейското първенство, трикратен шампион на България юноши и медалист- мъже.
– Венцислав Кацаров – шампион на България юноши, двукратен бронзов медалист – мъже. Професионален сумист в Япония.
– Найден Иванов – шампион на България юноши и мъже.
– Божидар Тодоров – шампион на България юноши, мъже, бронзов медалист на европейско първенство за младежи.
– Емин Еминов – двукратен шампион на България за юноши и мъже
– Стефан Иванов – Бронзов медалист световно първенство, шампион на България младежи във всички възрастови групи.
– Георги Кашев – вицерепубликански шампион
– Пресиян Михов – Шампион на България юноши и участник на европейско мъже
– Мирослав Киров – Бронзов медалист световно, вицеевропейски шампион и бронзов медалист европейско
– Мирослав Гешев – двукратен вицеевропейски
– Аспарух Томов – Републиканска категория

Организатор и водещ на борбите е Димитър Кумчев – световен и абсолютен световен шампион по плажна борба. Носител на три бронзови медала на европейското за юноши и мъже. Носител на пояса Дан Колов. Многократен шампион на България. Участвал е в Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Всеки, който желае да премери сили в борбите, може да се включи.

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото.

Десетки миряни ще се съберат в параклис „Свети Дух” в родопското село, за да отбележат своя храмов празник. Отец Димитър ще отслужи света литургия с водосвет – в 9 часа. В 12 часа, пред аязмото „Свети Дух“, свещеникът ще освети курбана за добродетелност и здраве.

Това ще стане ще бъде под обновения заслон с надпис „СТАРИѢ БУКЪ“. По идея, с лични средства и труд, със завиден майсторлък и огромното желание на семейство Васка и Иван Димитрови заслонът бе обзаведен със собственоръчно изработени стабилни дървени маси и пейки, етажерки и шкафове. Инициативата бе щедро подкрепена и от други дедевчани: Лора, Роси, Дидка, Илка и още пожелали анонимност помагачи. Благодарение на тях го има СТАРИѢ БУКЪ – приятно обновеното отворено пространство за споделени делници и празници в Дедово/Дедево. Духовден се организира от Църковното настоятелство с подкрепата на кметското наместничество и дарители.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина