БългарияЕвалаЗелен градКултураНовини

Доброволци чистиха около Палеонтологичният музей

За по малко от един астрономически час бяха събрани 10 чувала с отпадъци от зелените площи, стълбите и алеята, които водят до музея

Палеонтологичният музей в Асеновград отбеляза Часът на Земята с почистване на района в близост до сградата, в която се помещава. В акцията активно участваха ученици и студенти от местния Общински младежки съвет, уредникът д-р Недко Недялков, д-р Димитър Плачийски и други хора от екипа.

За по малко от един астрономически час бяха събрани 10 чувала с отпадъци от зелените площи, стълбите и алеята, които водят до музея.

Доброволците от Общински младежки съвет се включиха с голям ентусиазъм, като след акцията слушаха беседата и разгледаха уникалните експонати.

Целият екип на Палеонтологичният музей в Асеновград им благодари и ги приветства за следващи такива мероприятия, защото само заедно можем да успеем да направим повече за това природата да бъде по-добре опазвана и по-чиста.

Часът на Земята е най-голямата инициатива на Световния фонд за дивата природа – World Wide Fund for Nature (WWF), като целта на кампанията е да напомни, че използваме доста ресурси, които можем да спестим, за да опазим природата чиста.

По традиция през последната събота на март милиони хора от цял свят изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за живот в хармония с природата.

За музея:

Палеонтологичният музей „Димитър Ковачев“, филиал на Националния природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) в Асеновград е създаден през 1990 година по инициатива на проф. Николай Спасов, тогава научен сътрудник към НПМ-БАН, а по-късно ръководител на филиала и директор на НПМ-БАН (юни 2011—март 2020). Музеят е съставна част на отдел Палеонтология и минералогия на НПМ-БАН.

За основа на музейните колекции е послужила уникалната училищна сбирка, събирана от ученици на гимназията в Асеновград, под ръководството на учителя по биология Димитър Ковачев, който организира с тях множество палеонтологични експедиции, подкрепени от местната община. Сбирката първоначално се съхранява в гимназията на града, а при учредяването на музея тя става част от колекциите на НПМ-БАН и е пренесена в сградата, предоставена от общината специално за филиал на музея. За пръв уредник на музея е назначен Димитър Ковачев и днес музеят носи неговото име, в знак на признание към особените му заслуги.

Първият етаж от музейната експозиция, създадена от екип на НПМ-БАН бива завършен през 1995 г. Експозицията му представя еволюцията на хоботните животни. Особено впечатляващ експонат е копието на туролския динотерий Deinotherium gigantissimum, чийто скелет е над 4 м. висок.

Днес експозицията на Палеонтологичния музей „Димитър Ковачев“, филиал на НПМ-БАН не само привлича туристи от България и чужбина, но служи и за обучение на деца, ученици и студенти.

Между най-впечатляващите в научно отношение фосили са многобройните черепи и други кости на хипариони (древни трипръсти коне) и чифтокопитни бозайници. Уникални са и скелетите на маймуната мезопитек, единственият известен скелет на късномиоценско бодливо свинче и на саблезъбата котка метайлурус (Metailurus major), пълният скелет на хиената адкрокута, напълно запазеният череп на махайродус, останки от редки фосилни хоботни и редица други.  

Автор: Славена Шекерлетова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина