Забравеният градКултураНовини

Старинен Пловдив очаква гости с торта и изненади за своя 50-годишен юбилей

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на „Старинен Пловдив”.

Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов. Точно затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите, а също така и с имена, чийто живот е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев – Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Празниците започват на 1 април, понеделник, в 17.30 ч. на Лапидариума. Като на рожден ден ще има празнична торта, балони (50 на брой), слова и поздрави, както и сувенири за спомен на всички, които уважат празника. На официалната церемония ще присъстват Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, посланици, представители на Областната управа и общинската администрация,  Председателят на ОбС Пловдив – Савина Петкова, заместник-кметове и кметове на райони, бивши служители от Управление „Старинен Пловдив“, медии, партньори, културни институции и граждани. Музикален домакин на събитието ще е Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев.

В пруста на Балабановата къща ще бъде излъчен и най-добрият филм за Стария град, създаден от БНТ, в който ще си спомним за Начо Културата и още много знакови личности, чиято съдба е свързана с 50-годишната история на Стария град на Пловдив.

След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще видим картините му със сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата „Сватбата на вуйчо ми”.

Същата вечер ще бъде открита и друга весела изложба – „Дунавски карикатури”. „Така празниците ни ще започнат с една приятна весела част.

Вижте програмата за днес по часове.

01.04., понеделник

17:30 ч –  Лапидариум – Официална церемония по случай 50 години от създаването на Управление „Старинен Пловдив“, с участието на бивши и настоящи служители, общественици, свързани с историята на Стария град.

В деня на шегата, подаряваме на пловдивчани и гостите една силна доза усмивка с две изложби

18:00 ч. – Балабанова къща – Изложба на дунавски карикатури„Danube cartoons”

Изложбата представя карикатурното майсторство на автори от няколко дунавски държави. Експозицията се осъществява в партньорство с Министерството на културата на Долна Австрия и  Работната Общност на Дунавските страни.

18:30 ч. – Балабанова къща – Изложба „Коста Форев – палитра от светове”

Експозицията ще представи над 30 творби на самобитния разказвач на истории, разпознаваемият и колоритен художник Коста Форев. 

Веднага след старта на изложбите музикален гост „Биг Бенд Пловдив” – двор /при лошо време пруст/ Балабанова къща.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина