АктуалноГрадътКултураНовини

Започнаха ремонти в двете нови галерии на Пловдив

Изложбените пространства „Капана“ и „2019“ ще отворят отново в първата седмица на февруари, след освежаване

Галерия „Капана“, на ул. „Райко Даскалов“ № 29 и изложбена зала „2019“, на ул. „Гладстон“ № 32 са затворени за посещения, разбра Под тепето. Оказа се, че това е така, тъй като в двете галерии се извършат ремонтни дейности, обясниха за медията ни от Грдска художествена галерия – Пловдив.

Става дума за лек ремонт, предимно боядисване, уточни директорът на ГХГ Красимир Линков.

Капана“ има нужда от боядисване, „2019“ – също. Заради изключително наситения им афиш от 2019-та досега не е имало ретуш по стените след изложби. Освежителни намеси е имало, но цялостен ремонт на стените, основно в тези две нови пространства – не. Стените са зацапани при изложбите, което е неизбежно. На пръв поглед ремонтът изглежда лек, но няма просто само да боядисваме. Необходимо е почистване, шлайфане, китване и пребоядисване„, разказа директорът.

По думите му, тези дейности са внимателно планирани в първите седмици на новата година и за целта не са вземали заявки, за да са готови галериите в активния сезон.

Още в началото на февруари те ще приемат нови експозиции.

Изложбената зала на „Гладстон“ ще отвори врати отново на 3 февруари, когато ще бъде представена изложбата „Митове и легенди“ от колекцията на Художествена галерия – Стара Загора. Тя съдържа избрани произведения живопис от художници от България, Румъния, Гърция и Турция, награждавани в Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“ (Стара Загора, 2004 – 2020).

Новият изложбен афиш в галерия „Капана“ стартира на 7 февруари със самостоятелна изложба на сценографа Кънчо Касабов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина