АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовиниРазследване

„За кого работите?“

Общината е беззъба да се справи с проблемите си, тя просто си затваря очите

Управляващите явно смятат, че всички медии са платени и работят по техния почин

В граждански развитите общества и уредените държави, когато някой съобщава на отговорен кадър за евентуален проблем или нарушение, в организацията, която той ръководи, нормалният отговор и реакция е:  ще проверя, ще отида на място, ще видя, ще докладвам.

История с общински паркинг, от който частна фирма прибира таксите за паркиране

Директорът на пловдивското Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов няма поведение на човек, който живее на подобно място. В такива случаи той отговаря: „Това не е моя работа!“

Ами чия е?!

Договор, разрешително или концесия? Шефът на „Паркиране и репатриране“ за паркинга пред Рилон Център. Той отрече фирмата да има право да преотдава местата за паркиране

Каква е ситуацията когато отговорен кадър за общинска собственост, смята че случващото се с нея не е негова работа?

В бизнес средите това се нарича „некомпетентност“; в учебниците по мениджмънт подобно поведение е окачествено като „затваряне на очите пред проблема“ или „стратегията на щрауса“, за която професорите обясняват на студентите, че е присъща на слабите лидери. А в правните среди това „поведение“ се нарича безстопанственост.

Когато един отговорен общински служител, който получава заплата от данъците на пловдивчани, бъде сигнализиран за евентуален проблем или нарушение, той би трябвало най-малкото да докладва на началниците си за това.

А в конкретния случай с паркинга на Рилон център, не само да назначи проверка и да алармира съответните оторизирани институции, ами докато тя тече, да направи възможното да  спре дейността на фирмата, ако нарушава клаузите по разрешителното, да се прекрати предсрочно, ако има основания.

Шефът на ОП-то не смята за нужно да стори нищо от това. Той просто протака отговорите, които дължи, като публична личност, която трябва да се грижи за публичната собственост, докато „чудото“ мине за три дни, на журналистите им писне да питат и „договорът“ на фирмата изтече. Не смята да уведоми началниците си, защото те вече са уведомени от публикацията?! Не смята да назначи проверка, защото може би тя ще докаже фактите в журналистическото разследване?!

Отговорите на тези въпроси вече са ясни на обществото.

Неговите началници обаче трябва да си отговорят на следните въпроси, а после да кажат отговорите и на хората:

Колко е адекватно да си шеф на общинско дружество и да не знаеш каква му е дейността?

Смятат ли, че е чел и знае Правилника за работа на дружеството и Наредбите, по които работи, защото според изявленията му пред медиите това не личи?

Как така за месец обяви две различни цени за преминаване на бариерите на Гребната, без тарифите да са променяни?

Нормално ли е да твърди две различни неща при един и същи въпрос?

Защо му е необходим повече от месец да отговори на сигнала, след като може да покаже Разрешителното и темата да приключи с един или друг край, според текста в него?

Списъкът може да е много по-дълъг, но ще падне доста чакане за отговорите, та спирам.

И накрая, с ръка на сърцето, след като отговорите на тези въпроси, г-да кмет и заместник-кметове, го попитайте, моля, за кого работи. Иначе затвърждавате тенденцията, че Общината е беззъба да се справи с проблемите си, като за най-лесно  просто си затваря очите пред тях, и мултиплицирате внушението „всички медии са платени“.

В противен случай няма обяснение фактът, че когато един журналист си върши съвестно работата и задава въпроси, вашите избраници на ръководни постове го питат за кого работи.

И в случая с паркинга на Рилон център и бариерите на Гребната, за които още не сте изпратили официални уведомления на ОД на МВР, РД“ПБЗН“ и Спешна помощ, г-н Калакунов, работя за обществото – нещо, което е и Ваша работа.

Като се замисля – изпълнявам част от Вашите задължения, без да съм на заплата в Общината.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

13 коментари

 1. Лесотехниците, лесничеите, горските и градинарите напоследък -не, ами от бая време!- драпат за самозвани „архиТЕКТИ“ без да са положили задължителните изпити за титлата.

  Не мож’ ТЕКТИРА без съпромат, сульо, без дескриптива!

  Самозвани архиМАНДРИТИ, или архиВИСТИ =по-бива. Щом искат АРХИ– тогава да опитат „архигорски“.

 2. Крилатият устрем на баскетБОЛНИЯ мозъклия роди освен изброените „Договор, разрешително или концесия?“ известни на репортерката и още смайващото разпореждане по повод идеологи1ческия ЮРУШ НА МУТРО’ПОЛИТ’ика върху Джамбаз Тепе =ДОПУСКАМ=.

  Преведено от бюрократически (не че ПОСЛУШНИКЪТ го владее де, ами неговият ПОСЛУШНИК Ахрянов му подсказва) това значи: „карай да върви, пък аз ша гледам в другата посока“.

  „ДОПУСКАМ“

  Гениално!

  Кой каза, че бил …микроцефал?

  (Майна, колоната е от КАДЪРНИЦИ, а не като теб и мен, изобилно са подплатени и ЗАПЛАТЕНИ – завиждай!)

  1. Казваш „…невежеството облечено във власт…“ ама чилякът размахва шикозни шарени дипломи за полувишо, вишо, и ВЪРХОВНО издадени от най-Елитните РабФакове на територията.

   Мендето милата си купи от АМТИ +И-то за милионче (и то не нейно, ами мое / твое / наше данАкоплаЦко!) не просто вишо образувание; не само доцентура; нито професура = ами ДОКТОРАТ ХОНОРИС КАУЗА!

   Ето зашо ЖЪЛТОТО е в такова завидно състояние, обгрижвано от Работни Групи, от Експерти, от …властелини!

   1. По логиката на МЕНДА милата правя сметка колко бройки ВИШИ ОБРАЗУВАНИЯ или дори „Докторати Хонорис Кауза“ може да си купи средностатистическият нашенски олигарх, архонт, архонтка или нейното архонтче?
    Не, не става дума за най-заможните като колегата ГеГергов или за ДЕбеЛЯН БЕЙевски, а само за по-дребни цаци като ЦвеЦве или неговото протеже Мамин Инджинеринг ИМПЕРИАЛист…
    С диплом от АМТИ +И +Цирк за …скулптор? И виолончелист?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина