АктуалноГрадътНовиниРазследване

Договор, разрешително или концесия? Шефът на „Паркиране и репатриране“ за паркинга пред Рилон Център

Той отрече фирмата да има право да преотдава местата за паркиране

Ненко Калакунов: Не е моя работа да го следя това! 

По думите му, работата на ОП-то е просто да следи плащанията

19 дни след отговора му по електронната поща, срокът за ползване на паркинга от 8-месечен стана едногодишен

В края на интервюто, при изключен диктофон, инж. Калакунов попита ретортера на Под тепето за кого работи

Репортер на Под тепето успя днес да получи някакви уточняващи отговори по казуса с общинския паркинг пред бизнес сграда в центъра на града,, даден на фирма за ползване, която го преотдава за паркиране на цени по общинската тарифа. За това ви разказахме преди месец в статията История с общински паркинг, от който частна фирма прибира таксите за паркиране.

Предисторията

След две писма до ресорния зам.-кмет и пресцентъра на общината, десетки позвънявания от наша страна и обяснение, че чакат отговора на г-н Калакунов, във петък – 25 септември (б.ред.: месец след първото ни питане), получихме обаждане от г-жа Руска Вълева – началник на отдел „Комуникации и маркетинг“, с предложени от страна на Ненко Калакунов да се срещнем в сряда – 30 септември (б. ред.: деня на изтичане на разрешително за ползване на паркинга). Уговорихме са за 14 часа в офиса на ОП-то. Днес, 40 минути преди срещата, г-жа Вълева се обади, за да каже да я направим в сградата на Общината, понеже шефът на ОП-то имал работа там и помолил. Съгласихме се с уговорката, че заради промяната репортерът ни ще закъснее малко.

Срещата

И така срещата с директора на Общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов в заседателна зала започва 14 часа и 9 минути. Той поглежда демонстративно часовника си и прави забележка на репортера, че е закъснял. „Да промените мястото 40 минути преди срещата не беше най-тактичното нещо, меко казано,“ отбеляза Таня Грозданова.

Докато интервюто течеше, г-н Калакунов си пусна запис на собствения телефон (вероятно дори видео) и избута репортерския по-далече. Няма снимки от тази среща, защото тя се проведе с маски и на два метра разстояние един от друг.

 

Ненко Калакунов е роден на 9 април 1970 г. в Карлово. Има три висши. Във ВВТУ „Тодор Каблешков” – София е завършил технология и организация на транспорта, в Техническия университет в Габрово – управление на човешки ресурси, в Университета във Велико Търново – национална и регионална сигурност. Работил е като изпълнителен директор на Вагонно-ремонтен завод в Карлово, а по-късно ръководел поделение за пътнически превози към БДЖ в София. През януари 2012 г. е назначен за директор на общинското предприятие „Паркиране и репатриране” в Пловдив.

 

Ето и разговорът между двамата:

Т. Гр.:Искам да започнем отначало, тъй като не получихме отговори още на първите въпроси, които зададохме и се надявахме да ни покажете разрешителното, също така.

Н.К.: Разрешителното за договора?

Да.

Разрешителното за договора е сключено между община Пловдив и фирмата – ползвател. Трябва да искате съгласието на тези две страни, за да ви покажат договора. Договорът не е тайна, не мисля, че би притеснил някой.

В писмото си отговаряте, че става дума за разрешително за ползване, никъде на споменахте договор.

Точно така, разрешително, грешката е моя. Не е договор, това е разрешително за ползване.

Кога общинският паркинг е даден на фирмата за ползване и бихте ли казали името на фирмата? От коя дата е това разрешително?

Тази дата, това разрешително е от първи октомври или от началото на октомври започват да го стопанисват някъде. Разрешителното е за една година, което е по-добър вариант за нас. Този паркинг беше отдаден на концесия…

Кога е бил отдаден на концесия?

2005-та година. Много преди ние да си мислим за паркинги. На концесия 10+10 години. Като се поинтересувах от това и след като изтече концесията, която беше на много ниска цена. Два пъти по-ниска от цента, която плащат като наем ползвателите в момента. Минкинтранс или Миленкинтранс мисля, че беше фирмата или Минкин – нещо такова. Като задължението на ОП „Паркиране и репатриране“ е да следи плащанията да се… взиманията, които имат, приходите, които постъпват в предприятието и от нашето предприятие към общината. Просто да следи плащанията…

Слави Георгиев: Практиката общински паркинги да се стопанисват от фирми и те да прибират печалбата от тях беше ликвидирана още преди 10 години

Смятате, че това е задължението на вашето предприятие, така ли?  

Такова е, значи по принцип дейността…

Доколкото съм чела Правилника за дейността на предприятието не е точно това, ама както и да е.

В какво?

В писмото си отговаряте, че Разрешителното е за срок от 8 месеца и изтича днес. Сега ми казвате, че Разрешителното е за срок от една година и е подписано през октомври миналата година.

Да.

Кой е верният срок?

Това, което ви казвам.

Това, което ми казвате сега, така ли?

Тези разрешителни са в срок от една година. По време на пандемията, когато беше освободена от такси Синята зона, всички фирми, които ползват места в града, направиха заявления до нас, за да не си плащат таксите, затова, че Синята зона е освободена. Това е една от фирмите, които не сме освободили от тази такса и тя по време на пандемията също си плащаше задълженията, които има към нас.

Защо не е освободена, не е подала заявление?

Не,  подала е заявление, но комисията, която решава тези неща и след мое настояване, беше, че не трябва да бъде освободена, защото според мен, дори и частично са работели.

В такъв случай, защо в писмото казвате, че договорът е за 8 месеца, след като сега казвате, че е за една година?

Мисля, че имаше някакъв анекс през това време и затова информацията е такава, че за осем месеца след анекса. Но това са годишни договори за всички фирми в града, с които се сключват договори за ползване на паркоместа, договорите са годишни.

Добре и двамата казахме договори

Извинявайте, говорим за разрешителни.

Разбираме се за какво говорим.

Грешката е моя.

Обаче в разрешителното за ползване на конкретната фирма пише ли, че тя има право да отдава местата под наем на трети лица?

Не, не може да ги отдава.

Тогава защо го прави?

Не е моя работа да го следя това. Но това, че има издаден касов бон, според мен не значи, че е преотдадено за ползване на някой.

А какво значи?

А вие какво, как го тълкувате? Това значи, че работят съгласно счетоводната нормативна уредба в България, според мен и за нещо, което експлоатират и ползват, издават касов бон. Тоест няма нищо прикрито.

Те имат право да ползват паркинга, според това, което казвате вие в писмото си и документите, наречени „разрешение за ползване“…

Да, Разрешително.

Кога една фирма може да преотдава на трети лица общински паркинг, който ползва с Разрешително? Тогава действа съвсем друга процедура.

Всички паркинги, с които ние работим и не преотдаваме, а ги стопанисваме, ние също издаваме касов бон, абсолютно на всички…

Да, но това е вашата дейност.

Синя зона, която работи, ако не е с СМС-си…

Г-н Калакунов, нали сте на ясно, че това са съвсем различни документи и съвсем различни наредби, както и правилници?

Да, но това е… Аз не съм такъв орган-финансов, за да проверявам как работят и какво правят те! Не ме интересува как работят и какво правят!

Вас ви интересува това, което сте дали като месечна такса да си го прибира предприятието. Каква е месечната такса на тази фирма за ползването на тези паркоместа?

Мисля, че беше 1600 лева.

Добре, казвате, че разрешителното е подписано от кмета, в първото писмо имахме въпроси които бяха: кой е изготвил схемата за ползване, кой е изготвил въпросното разрешително като документ?

Схемата за ползване е изготвена преди, може би преди 15 или 20 години. Това е по една стара схема, тоест Наредба №2, която е работела и е отменена, а всички паркоместа, тоест всички паркиниги се оразмеряват, тоест, то е сметнато по една схема направена, се вижда колко са техните места и от там се знае всеки паркинг и всеки наш паркинг с колко паркоместа е.

Това го знаем. В такъв случай колко са паркоместата на този паркинг, за които фирмата плаща 1600 лева месечно на общината?

Мисля, че са 20 местата.

Казвате, че фирмата е направила инвестиция…

Аз не казвам, че е направила…

Вие ходихте ли на място да видите в какво точно са инвестирали?

Аз не казвам, че е направила…

Напротив, пише го в писмото.

В Разрешителното пише, че направените инвестиции са за сметка на ползвателя. Аз не казвам, че са направили и няма как да знам какви инвестиции са направили. Аз не се бъркам в работата на фирмите къде и какви инвестиции правят. Не е нормално, аз да знам външна фирма какви, в какви рамки инвестицията, тоест…

Хъм. Как се стигна до там, че точно тази фирма да бъде избрана за стопанисването на този паркинг?

Тази фирма беше подала заявление.

Единствена?

Единствена, да.

А знаете ли дали тази фирма има офис в тази сграда?

Какво да има?

Дали фирмата има офис в сградата на Рилон център?

Не, не знаем и няма как да зная, няма как да ги проверя с какво се занимават и какво имат.

Познавате ли управителя на фирмата?

Не.

Категорично?

Не ме интересува управителя. И преди там са ползвали по същия начин. Казах ви, че и концесия е имало. Аз не съм …

Да, знам, че имаше концесия преди години, но тази практика беше прекратена отдавна…

Затова е прекратена. Това е четвърто разрешително за четвърта година, може би, което е издадено и е много по-добре за нас…

На същата фирма?

Не на същата фирма.

И за този паркинг?

За този паркинг говорим.

Преди няколко месеца паркингът беше общински и

Не е така, не сте запознати. Беше общински преди година, той пак е общински…

Той пак е общински, но преди не беше даден за използване на тази фирма.

Искам да ви кажа нещо, след като изтече договора на предишната фирма, която го ползва три години под ред, аз исках и преди пак съм правил такъв опит, исках да разбера точно как стоят нещата с този паркинг – приход, разход, печалба, за да работи добре един паркинг трябва да е на хубаво място и трябва да има сметнато по други формули поне минимален брой паркоместа, за да може да изкара печалба. Когато ние го работихме с четири души на непрекъснат режим на работа, разходите бяха почти 1,5 от приходите, което показа, че и то в месец, който е добър за работа, работата не е добре. Не всички паркинги, може би това е мисленето или внушението на някои, но не всички паркинги са печеливши, не всички са и губещи.

Ние стопанисваме доста паркинги. Някои работят добре, други не работят, но при повече паркинги можеш да си позволиш някаква малка загуба, но там, за да работят четири души на непрекъснат режим на работа, малко са по-големи разходите –заплати, осигуровки…

Така е разбира се…

Има техника, оборудване, химическа тоалетна – дори с това да започна – ел. енергия, всичко това, което трябва да се плати, начислено, работно облекло, дрехи, всичко, за хората – загубата, за мене е голяма.

Каква част от паркинга на Рилон център се ползва от кооперацията на ъгъла на тупика на „Богомил“ и кръстовището на булевардите?

От кое да се ползва?

Бялата кооперцаия, която строи общинският съветник Костадин Георгиев от „Кауза Пловдив“? (б.р.: в съдружие)

Няма как да знам.

Да ви напомня нещо: преди 1-2 години имаше питане в ОбС от зам.-председателя тогава Пепа Деведжиева специално за паркинга и кооперацията, защото се строи без подземен паркинг и достатъчно паркоместа. Тогава беше отговорено, че разрешителното е подписано, защото кооперацията ще ползва паркинга на Рилон център.

От нас е отговорено така?

В Общински съвет…

Аз не съм отговарял на този въпрос, защото не ми е задаван. Там особеното на този паркинг е защото са ми задавали и други въпроси. Питали са ме „не може ли да се работи по друг начин“. Нещо, което сега смятам да направя, защото мисля по този въпрос и мисля, че съм намерил правилния път – да няма толкова много заангажирани лица, които да работят там. Но особеното е, че има вътрешен двор на Рилон центъра, който е с бариера. Преди имаше бърза помощ, имаше ресторанти, имаше кафета, имаше някакви кабинети. Ние не можем да ограничим достъпа, затова там не е удачно да се сложи автоматична бариера или машина – паркомат, или тези, които сложихме на Гребната база, подобни на тези умни бариери, които сложихме на многоетажния паркинг на улица „Звезда“ в Западен. Защото там влизат различни хора и няма как да прекъснем подхода на собствениците, след като сменят коли и идват различни хора. Затова има особености при работата с този паркинг. В близост до него има подземен паркинг, който мисля, че е на Рилон центъра, там влизат и други хора и е малко по-особено. Няма как да стане с такива паркомати или с други машини, задължително, който влиза да си плаща такса и тази такса, тоест ако трябва да махнем човешкия фактор, няма как да го елиминираме.

Като стана дума за бариерите на Гребната, кога изпратихте уведомителни писма до ОД на МВР, РД „ПБЗН“ и Спешна помощ?

За какво?

Полицейски патрул отказал да плати 2 лева за бариерата на Гребната база

Че там са монтирани бариери и режимът е…

Не сме изпратили такова писмо. Има указателна табела и телефонен номер на който, тези институции, за които ме питате, могат да звъннат и да им бъде вдигната бариерата дистанционно.

Пожарна, Спешна помощ и полиция трябва да звънят на телефон, за да им вдигнат бариерите на Гребната

Има монтирана камера, която наблюдава колите и ако това наистина е точно така, бариерата ще бъде вдигната.

За месец и половина цената за паркиране около Гребната скочи двойно?

След публикацията за паркинга на Рилон център и тази за паркоместата пред Водната палата се появиха много въпроси от бизнеса, питат има ли нови процедури за обособяване на паркоместа за бизнеса и какви са те?

Искате ли да ви прекъсна, защото този въпрос не е към мен. „Паркиране и репатриране“ работи, след като има поставена хоризонтална и вертикална маркировка и обозначени всички места със знаци. Ние сме – грубо го казвам – не знам как ще прозвучи, но ние сме като полицаите – ако има знаци, ние можем да работим там. Ако няма знаци, ние няма как да работим там.

Няма как да ви отговоря за разрешително на фирма или някъде, или на Цар Борис Обединител, нали за там говорите?

Въпросът е има ли нови процедури за намиране и обособяване на паркоместа за бизнеса и какви са те?

Аз не съм чул да има такива процедури и аз не се занимавам с тези неща, няма как да ви отговоря.

Разбрах ви.    

Може би въпросът трябва да бъде зададен към някой друг.

Благодаря Ви. Нямам повече въпроси. Вие ако искате да кажете нещо, което не съм Ви питала?

Не. Нямам какво да кажа. Просто хубавото е, че се видяхме, за да можем да уточним някои неща, някакви такива леки разминавания, когато си говорим през някой друг е нормално да се получат.

Това е най-големият проблем за журналистите, защото най-хубаво е да черпиш вода от извора.

Не бях потърсен досега, дори аз самият предложих да направим срещата, за да можем да ги уточним въпросите, а не да минават през някой друг.

Пресцентърът не дава да не се минава през тях.

Да, ама стигнахте до мен.

Да, след един месец.

Аз предпочетох да е така, защото малко или много това ми е работата. Не зная и не мога да кажа доколко съм добър и какъв професионалист съм, но след като се занимавам с това, беше редно да си поговорим заедно.

Така е.

Успех ви пожелавам!

И на вас! Всичко хубаво!

П. П.: След края на 17-минутния ни разговор, в момента, в който инж. Калакунов видя, че диктофонът е изключен, се изправи и каза:

-Аз не разбрах вие за кого работите?

– За Под тепето.

-Аз медията я знам. Не разбрах за кого работите.

– Не Ви разбирам. Бихте ли конкретизирали!

– В случая с този паркинг, за кого работите?

– Отговорът е същият – за Под тепето!

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

 1. Паркиране и репатриране е НАЙ-СМЕШНАТА, НАЙ-ЖАЛКАТА И НАЙ-РЕТРОГРАДНА фирмичка! Чували ли сте, през 2020 година, някой да си изпраща ФАКТУРИ НА ХАРТИЯ ПО ПОЩАТА? С пощенски раздавач? Вероятно, догодина ще е с пощенски гълъби! Вмирисани, жалки чиновничета……….

  1. След като рухна ТРЪМП Юнивърсити подходяща възможност е ЮгоИзточен Университет в Малдежката Република Странджа – Сакар.

   Има и на Таксим Тепе една елитна МАГНАУРА под заглавие АМТИ подобрено АМТИ+И за да подслони и Изкуствените АртаджийЦи = фабрика за безработни.

   Е, и за Началник-Отдели в СелСъвета.

  2. Дали някой разбра какво искаше да каже с тази си изява господинът.Защото аз разбрах, че освен,че е некомпетентен е и неграмотен и нагъл.Кмете,кмете с такава администрация си за никъде.

   1. Не си разбрал „…какво искаше да каже с тази си изява господинът…“ защото той г-нът НЕ, а тя г-цата го е притиснала.
    Г-цата е виновна за всичко.
    Няма въпроси = няма отговори = няма „изява“ = няма ПРОБЛЕМА.
    Така както
    Няма прокуратура = няма присъди = няма престъпност = няма ПРОБ.
    Няма тест = няма диагноза = няма болница = няма статистика = мрем си на спокойствие по домовете = ГРАО Държавна Тайна = НО ПРОБ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина