АктуалноГрадътНовиниРазследване

История с общински паркинг, от който частна фирма прибира таксите за паркиране

Не е „даден“ на фирма, но тя взима такси за паркиране на него

И всичко е изпипано, според шефа на „Паркиране и репатриране“

По информация на Под тепето, той самият е в близки връзки с бизнесмена, на който е „не е дадено“ съоръжението

Да получиш адекватен отговор от човек на отговорен пост в администрацията на Община Пловдив от ден да ден става все по-трудно. Официалната кореспонденция е тромава и подадената в отговор информация се оказва често пъти завоалирана. Това е поредната такава история през последните месеци.

Става дума за паркинг в централната градска част, пред офис сградата на Рилон Център. Оказва се, че от няколко месеца таксата за паркиране на общинското съоръжение се събира от частна фирма- „Миленкинтранс“  ЕООД, с управител Йордан Додов, както е написано на издадената на бариерата касовата бележка.

Репортер на Под тепето се свърза по телефона с ресорния заместник-кмет по транспорт Тодор Чонов с въпроси по казуса.

Попитахме го:

От кога общинският паркинг на Рилон център е даден на частна фирма?

Как се е случило това?

 Каква е причината съоръжението да е в частни ръце, а приходите от него да се събират от фирма „Миленкинтранс“  ЕООД, с управител Йордан Додов, вместо от Община Пловдив?

Г-н Чонов помоли да ги изпратим на електронната му поща, за да проучи случая. Така и направихме още същия ден – 25 август, и приложихме касов бон за доказателство.

След 9 работни (12 календарни) дни – на 8 септември, след обяд, получихме следния отговор, който е изпратен от мейл на директора на ОП „Паркиране и репатриране“ и подписан лично от директора инж.Ненко Калакунов:

Общинският  паркинг на „Рилон център“, „не е даден на частна фирма“. Паркингът е, и  продължава да бъде общинска собственост.

За въпросния паркинг има издадено Разрешение за ползване, по одобрена схема за разполагане на места за паркиране, при строго диференцирани условия, стриктно изброени във въпросното Разрешение. Разрешението е издадено от Кмета на Община Пловдив, след съответните съгласувания, при стриктно спазване на нормативната база. Разрешението е в сила до 30.09.2020 година и след изтичането на този срок е невалидно. За ползването на имота се заплаща и месечна цена със съответното начисляване на ДДС. Ползвателят на Разрешението беше задължен от Общината да извърши необходимата сигнализация на паркоместата с пътни знаци, да оформи хоризонтална и вертикална маркировка и постави съответните преместваеми обозначения, всичко това за негова сметка, извън дължимата месечна цена. Всичко това налага извода, че преценката да се издаде въпросното Разрешение за ползване, е била правилна и удачна, с оглед постъпващите приходи в Общината и направените инвестиционни отчисления от фирмата ползвател. Разрешението е за сравнително кратък период –  8 /осем/ месеца, време, през което имаше и строг карантинен режим, възпрепятстващ пълноценно ползване на въпросната общинска собственост.“ 

Тъй като обяснението, според нас не отговаря на зададените по-горе въпроси, отправихме допълнителни към пресцентъра на общината, в едно с кореспонденцията ни до момента, още същия ден. Написахме:

„Уважаеми колеги, считаме, че отговорът, който получихме, поражда още въпроси, вместо да изясни ситуацията.

Изпращаме ви ги и сме в очакване!

Кога е издадено въпросното разрешение?

Кой е изработил схемата за разполагане на места за паркиране и съответните „строго диференцирани условия, стриктно изброени във въпросното Разрешение „?

Каква е месечната цена, която заплаща фирмата и коя е тя? По какъв начин е избрана?

Какви са били приходите от паркинга за изминалата година, когато се е стопанисвал от Община Пловдив?

Каква е сумата на инвестицията, направена за сметка на бизнесмена?

Всичко това налага извода, че в община Пловдив има нови процедури за обособяване на паркоместа на частни фирми и наемане на общински паркинги от частни фирми, която не е известна на широката общественост и бизнеса. Молим да я разясните подробно, за да има равен старт за всички.“

До 16 часа днес – петък 11.09.2020 не сме получили отговор на тези питания. Междувременно, докато кореспонденцията „тече“, фирмата, която очевидно няма право да преотдава паркинга на трети лица под наем (според наличната информация) продължава да го прави. Това навява съмнения, че отговорните господа може би чакат да изтече цитирания 8-месечен срок по договора, за да ни отговорят нещо, което вече ще е безпредметно и полуистина.

Защото, когато една фирма има разрешение за ползване на общински имот – в случая действаш обществен и добре работещ паркинг  – и плаща за него на общината месечна такса (каквото е обяснението на г-н  Калакунов), то според нормативната уредба, тя не може да го преотдава под наем. В такъв случай важат други процедури, които са далеч от разрешително за ползване.

Още повече, че по информация на Под тепето, инж. Калакунов е в близки връзки с бизнесмена, на който е „не е дадено“ съоръжението.

Екипът ни разбира стремежа на местната власт за задоволяване на нуждите на бизнеса от паркоместа, но след случая с даването на парче тротоар до Водната палата и този още веднъж настояваме да бъдат публично оповестени новите процедури, които се практикуват, за да бъдат информирани всички граждани и фирми, след като и в двата случая нещата са все с „изрядни документи“!

Иначе излиза, че в единия случай, този край Водната палата, общината застава зад интересите на влиятелен бизнесмен, а не зад тези на гражданите. А в другия, със съоръжението пред Рилон Център, излиза, че администрацията се е „отървала“ от една сигурна печалба, каквато носи добре функциониращ паркинг на центъра на града и е доволна от „направените инвестиционни отчисления от фирмата ползвател“- няколко кофи боя за маркировка.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

12 коментари

 1. Нормално за Герб.
  Да ви се оплача- преди два дена в Пловдив24 написах коментар на очевидно пропагандна статия срещу президента, след час видях, че коментара липсваше, а профила беше баннат.

  1. Николай, на мен също ми баннаха профила тези от Пловдив 24, защото писах неудобни истини. Оттогава те не съществуват за мен като сайт, нито ги посещавам, нито им чета публикациите ако по случайност ми попадне.

 2. 1.Отново сме впечатлени (интересно все пак ако й бяха снесли БАКШИШ дали щеше да критикува, или както продажният Лауреат на залежала буца бронз…?)
  2. Думата БизнесмАн (произнесена по чЯрпански или сливЯнски БизнисмЕн става в МНОЖЕСТВЕНнО число!) на БГстански би следвало да стане бизнисменИН, или бизнисменЕЦ – не ли?
  3.На Джендем Тепе на южниО склон едно махленско игрище (вместо да се затреви обратно!) едни Ортаци са го ОБСЕБИЛИ И ЗАСТРОЯВАТ (в нарушение на Закона и на Плана) със УИМБЪЛДЪНИ, фитнеси, чифлици, бардаци, конаци и сараи.
  ПОДОБРЯВАТ.
  „Облагородявали“ били, както мутрополитът щял да „облагороди духовно“ Джамбаз Тепе с КАТЕДРАЛА като ЦУНЕ НОТАРИАЛНИЯ. 4.Все по-облагороден става горкият ни Град!
  (5.МУТРИТЕ + ВЪ***?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина