АктуалноБългарияЖивотНовини

Времето в Пловдив: Опасно силен вятър

Най-силни ще са поривите в Централна Стара планина, за където има издаден червен код. Освен мощни пориви, севернякът ще донесе в страната и понижение на температурите.

Синоптиците предупреждават, че втория ден на последната мартенска седмица няма да се държи прилично. След преминаването на средиземноморския циклон, идва ред на силните пориви на вятъра.

Очакваните поривите на места в Горнотракийската низина и Дунавската равнина ще достигат до 80-90 км/ч! Не са изключени и материални щети. Опасен вятър се очаква и в района на Сливен.

карта: MeteoBolkans

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код – ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 70-90 км/ч.

** Най-силни ще са ветровете до обяд! ***

Съвети при оранжев код – бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в  електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час!

** Най-силни ще са ветровете до обяд! ***

Съвети при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Освен мощни пориви, севернякът ще донесе в страната и понижение на температурите, които на места ще достигнат до 5-8 градуса по Целзий.

Снимка: Aleksander Marinov

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина