АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Въвеждат до 12 месеца новата система за таксуване в градския транспорт

До 12 месеца в градския транспорт на Пловдив ще има въведена нова система за таксуване. Надграждането и модернизацията на неработещата в момента услуга ще бъде напълно завършена до юли 2024г. Това съобщи шефът на дружеството „Тикси“, избрано през обществена поръчка от община Пловдив да реализира проекта на обща стойност общо 9,5 милиона лева с ДДС. Двамата заедно със зам.-кметът Тодор Чонов дадоха съвместна пресконференция в сградата на градската управа, на която разясниха пред журналисти какво предстои.

Основателят и изпълнителен директор на компанията представи всички детайли от онова, което е заложено в поръчката и подчерта, че проектът ще се реализира бързо, тъй като решенията са готови и единствено трябва да се интегрират правилно, но и да се надградят. На въпрос на Под тепето за стойността на софтуера по проекта- близо 4 милиона лева щом става въпрос за вече разработено и готово решение, Недялков коментира, че въпросното решение не може да се вземе просто на флашка и да се сложи в компютър тук в Пловдив. „Това не е офис. Разходите са за интегриране и надграждане на това решение. Само подчертавам, че проектът е много малък, без да обиждам община Пловдив, в пъти по-малък като бюджет от този в София например“, коментира той.

„От 2007г. се занимаваме с такива решения за градска мобилност. Ние сме специализирана компания, която развива собствени продукти. Ще изградим цялостно управление на паркирането в Пловдив като първа стъпка, а след 12 месеца ще е готова системата за таксуване в градския транспорт. След това 4 години ще поддържаме изграденото и ще администрираме и поддържаме специализирани методи на плащанията“, каза изпълнителният директор на „Тикси“.

Той отново подчерта, че за фирмата ще остават 2-3 процента за администрирани и поддържане на услугата от заложените 20 процента от плащанията за паркиране и таксуване в градския транспорт. Останалите средства ще са комисионните за мобилните оператори и за фирма, която ще бъде задължена да покрива рисковете, когато плащанията на потребителя няма как да бъда събрани например ако не си плати сметката за телефон. Това ще важи за срок от 5 години, в които общината ще изплаща надграждането на системите за таксуване и паркиране на „Тикси“. Първото плащане от 3,5 милиона вече бе гласувано от местния парламент.

Недялков увери, че в автобусите ще може да се плаща и с банкови карти след модернизирането, а Тодор Чонов го допълни, че кондуктори повече няма да има, а цената на билета от шофьора ще е по-висока, за да мотивират хората да ползват безконтактното таксуване. С 9,5-те милиона ще бъде доставен и адаптиран централизиран софтуер за управление на градския транспорт, оборудване и софтуер за обслужване на клиенти в 10 бюра, оборудване и софтуер за 285 автобуса, портал за зареждане на превозни документи, надграждане на системата за проследяване на рейсовете, устройства за контрол на пътниците. За паркирането също ще се внедри изцяло нова софтуерна платформа с модули за неправилно паркиране, за служебни абонаменти, за управление на локално паркиране по местоживеене, за контрол и отчетност на продажби на талони.

„Не е ясно какво от предишната система на Индра може да се използва. Не разчитаме особено на елементите от нея“, коментира Недялков. Като добави, че таблата по спирките може би ще останат, но трябва да се надградят.

„Съживяваме мъртвец, който струва 20 милиона лева“, коментира цялостната система за градския транспорт, изградена по транспортния проект с европейски средства кметът Здравко Димитров, който се включи неочаквано в края на пресконференцията.

„Трябва от сега да работим по предложение за изменение на общинската наредба. Но сме на мнение, че билетите от шофьорите в автобусите трябва да са по-скъпи,“ за да „, подчерта зам.-кметът Тодор Чонов. Той подчерта, че превозвачите може и да не са щастливи от бъдещото внедряване на системата за таксуване, тъй като общината ще има пълен контрол и през нея ще минават всички плащания.

Припомняме, че парите за надграждането на системите станаха поредната ябълка на раздора в местния парламент, заради начина по-който бе поднесено предложението за гласуване, преди да бъден сключен договорът. Сагата доведе до Високо напрежение в Община Пловдив и искане за оставката на ресорния зам.-кмет Тодор Чонов от трибуната в ОбС. На последната сесия, на която бе разгледано предложението се стигна до Епичен гняв, придружен с художествени рецитации, обиди, почивки за умиротворяване и а-ха да се стигне до бой, а накрая имаше Пълно объркване в местния парламент при гласуването на милионите за е-билети.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина