АктуалноВластГласовеГрадътНовини

Пълно объркване в местния парламент при гласуването на милионите за е-билети

Исканите средства по станалия спорен, още преди подписването му, договор за надграждане на системата за електронно таксуване в градския транспорт на Пловдив успяха да минат одобрение от общинските съветници на днешната скандална сесия. това се случи след горещи дебати, които продължиха повече от 2 часа и бяха прекъсвани с няколко почивки от председателя за укротяване на страстите.

Епичен гняв в местния парламент

Предложението на кмета Здравко Димитров бе за 4 210 582 лева с ДДС, които да дойдат от незапочнати проекти за улични ремонти и отчуждения на имоти. То обаче няколко пъти бе променяно преди да бъде окончателно гласувано.

Съветниците от ДБ бяха категорични, че няма да подкрепят това предложение заради процентните отчисления от приходите за 5 г. към фирмата-изпълнител. Владимир Славенски заяви, че това, което днес се предлага на съветниците да гласуват, има моменти, които няма как да получат обществено одобрение. Освен това не е имало конкуренция в процедурата, тъй като се е явил само един кандидат на конкурса за обществената поръчка.

Ресорният зам.-кмет Тодор Чонов поясни, че 80% от приходите ще влизат в общинската хазна, 16-17% са за мобилния оператор, а за фирмата остават 3-4%. По думите му с реализирането на проекта ще има нова дигитални услуги за градска мобилност, увеличени приходите от градския транспорт и ще се преустанови нерегламентираната продажба на билети в автобусите.

Добромира Костова подчерта, че в документите предоставени на съветниците липсва информация за ценообразуването на въпросните 20% и поиска да се покаже офертата на оператора.

Председателят на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев подсети колегите си в залата, че договорът с фирмата вече е подписан и ако не го гласуват, ще дължим неустойки.

Кашата се забърка, след като той изненадващо предложи на микрофон 5 236 984  лева да бъдат дадени на район „Тракия” за изграждането на нова улична мрежа. Той поиска тези пари да се прехвърлят от плащането за зала Строител, остатъка от тренировъчната зала в Тракия, и 1 000 000 от перо „екология“.

Първият, който се „взриви“ от това предложение бе зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който се слави като обигран оратор. Тимчев започна в типичния си стил на разливане по темата, през лични преживявания и накрая влезе в риториката на залата, като емоционално заяви, че му е писнало да слуша за асфалт и улици, и не дава да се пипат парите за чист въздух.

„В тези пари са Програмите за въздуха, за шума, околната среда и зелената система. Ако не направим Програмата за въздуха, Пловдив ще загуби 28 млн.лв. Не знам защо така лесно и по този начин някой бърка в един дожб и хвърля 1 милион лева другаде. Писна ми да слушам за улици, те нямат край, дами и господа! Кой ще се движи по тях, когато тънат в кал, мръсотия и прах. Не съм съгласен тези пари да се вземат от перо Екология.“

Йордан Илиев пък надмина всички театрални изяви до момента в тази зала с пламенна рецитация на Първа песен от Омировата „Илиада”, което си беше чиста демонстрация срещу начина на изказване на Анести Тимчев. След като завърши рецитала той каза, че е съгласен вместо от екология 1 млн. лв да се вземат от парите за отчуждаване.

Илиев заяви, че знае и „Одисея“, но ще я остави за следваща сесия. Председателят на групата на ГЕРБ съобщи още, че са разговаряли с представители на фирма „Тикси“ АД, които са казали, че са необходими 3 537 658 лева за старта на изпълнението на проекта за електронната система на градския транспорт.

Стефан Послийски от ВМРО пък предложи вместо 5,2 млн.лв. да бъдат дадени на район „Тракия“ за улична мрежа, сумата да отредена за строежа на ново училище в район „Западен“, но колегите му в ОбС не го подкрепиха.

Така докато ораторите си мереха речите, колегите им в залата бяха тотално объркани по отношение на предложението и се зачудиха дали пък не е възможно парите за е-системата да изчезнат от предложението, тъй като бяха гласувани 10 000 лв за ремонт на пенсионерския клуб в „Централен“, 12 000 за сградата на бившия дома на деца на Четвъртък пазара и 50 000 лв. за пенсионерския клуб в „Северен“ по предложение на зам.-кмета Георги Титюков.

Независимият съветник Слави Георгиев припомни, че когато тази година се приемаше финансовата рамка на бюджета на Пловдив, наистина бе заложена сумата от 4,3 милиона лева за надграждане системата на градския транспорт. 

Договорът за надграждане на електронната система на градски транспорт е цъкаща бомба

„Как от тогава до сега, общината е направила , така че да направи обществена поръчка и договор и тези 4,3 млн. да станат 14 млн. лева с ДДС и да добави вътре „Синя зона“, за никого не става ясно“, коментира той.

„Като кмет би трябвало да знаете, че нямате право да подписвате договор без осигурено финансиране, на 12 юни Вие не сте имали осигурено финансиране“, обърна се лично към кмета Георгиев.

„Цялата гаранция, която частната фирма дава на общината по изпълнението на  този договор е 120 000 лева. В същото време, Вие концесионирате на практика „Синя зона“ по чл. 8, ал.2, където се уточнява, че таксите платени към „синя зона на територията на град Пловдив, се събират чрез изпълнителя. Кое Ви дава право, частна фирма да събира приходите на Община Пловдив?“, попита Слави Георгиев.

В крайна сметка бяха гласувани 3,6 млн. лева, вместо първоначално заложените 4,2 млн. Всъщност те се явяват аванс към фирмата и една месечна вноска.

„Някой иска да създаде хаос. Страшно е. Това е нивото“, коментира по-късно пред журналисти случилото се з пленарна зала кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Изглежда, че за някои бюджетът на общината е като играта „Тука има, тука няма“, допълни той. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина