АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Поискаха оставката на Тодор Чонов от трибуната в ОбС

Искане за оставка на зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов прозвуча на микрофон в пленарната зала на местния парламент днес. То дойде от общинския съветник Слави Георгиев, по време на дебата за осигуряване на средствата за аванса за довършването на стадион Христо Ботев. Причината за поисканата оставка от трибуната на общински съвет бе подготвяната от общината и екипа на Чонов поръчка за надграждане на системата за таксуване в градския транспорт на „Индра“.

Бурята в местния парламент настъпи с изненадващото предложение на председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев средствата за авансовото плащане за стадиона да бъдат осигурени не от проекти за детски градини, площадки и улици, а от разчета за дейности по транспорт, пътища, пощи и далекосъобщенията. Той предложи 4,5 милиона да дойдат от заделените от администрацията за тези дейности средства, а останалите да бъдат осигурени от програмата за отчуждаване.

След изказването на Илиев в общински съвет настана смут, тъй като никой не знаеше за какво са определени въпросните 4,5 милиона лева в така разтегливо звучащия разчет. Зам.-кметът по финансите Величко Родопски видимо не знаеше какви са тези пари, затова започна да върти телефони.

На микрофона излезе независимият общински съветник Слави Георгиев.

„Направих справка за какво са тези пари. Зад тези дейности по транспорт пощи и така нататък се крият няколко милиона, прокарани малко зад гърба на общинския съвет по време на приемането на бюджета. И зад които се крие една скандална поръчка в Пловдив, която предвижда 20 процента от приходите от Синя зона в Пловдив да отива за външна фирма. Колеги, някой питал ли ви е за това? Тази обществена поръчка минава някак си мимоходом зад гърба на целия град. В края на мандата на Здравко Димитров тихомълком ние от златната кокошка на община Пловдив отделяме 20 процента частна фирма срещу някакъв софтуер, при условие, че ние и в момента имаме софтуер. Тука си плаче за оставки на ресорен заместник кмет Тодор Чонов. Веднага. Никой не е питал общински съвет ние да си режем бъдещите приходи от най-доходоносното ни предприятие, срещу което не получаваме нищо ново по-различно от това, което имаме. Оставка, г-н Чонов“, каза от трибуната Слави Георгиев.

За каква поръчка все пак иде реч. Става въпрос за процедурата за надграждането на системата за таксуване в градския транспорт на Индра, плюс системата за паркиране. Тя бе спечелена от столичната компания „Тикси“. Според спечелилата процедурата оферта на фирмата общината ще плати общо за софтуер във всичките му компоненти 4 милиона лева, а останалите са за хардуер. Освен тези 9,5 млн. лева обаче „Тикси” ще  получи и до 2,5 млн. лева от такси от Синя зона и продажбата на билети в градския транспорт. Частната фирма ще прибира 10 процента от приходите от билети и 20 % от приходите от SMS-ите за паркиране в Синя зона в период от 5 години, колкото е срокът на договора. Сред ангажиментите към договора са включени и привеждането на 30 процента аванс след сключването му, за да стартира изграждането на системата, което трябва да се случи в рамките на 12 месеца.

Вчера зам.-кметът Тодор Чонов заяви, че договорът още не е подписан. Днес обаче стана ясно, че това е станало след вчерашната пресконференция. Съобщи го Величко Родопски, след консултация с кмета Здравко Димитров и заместника му Тодор Чонов по телефона в обявената преди гласуването почивка. Местният парламент обаче взе решение средствата, отделени за тази поръчка, да бъдат пренасочени към аванса за Колежа. 30 съветника подкрепиха предложението на Йордан Илиев от ГЕРБ. Никой не бе против, а 15 се въздържаха. Остава неясно какво ще се случи с поръчката за надграждане на системата на „Индра“. Пари за това вече няма.

 

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина