АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовиниОбщина Пловдив

Старинен Пловдив на 55

На днешният ден се навършват години от основаването на Общински институт „Старинен Пловдив“. Той е създаден през 1969 г. като управление с пионерската мисия да реставрира, обзаведе и експонира възрожденските къщи в архитектурно-историческия резерват със същото име.

На 1 април 1969 г. за ръководител на Управление „Старинен Пловдив“ е назначен Атанас Кръстев. В неговия екип са архитектът Петко Кекеманов, уредникът Елена Узунска и Джовани Димитров – инвеститорски контрол.

© Атанас Кръстев, 1969 г. Снимка от Държавен архив – Пловдив

Екипът на Стария град отбелязва годишнината с документална фотоизложба под наслов „Преоткрита пътека към един български свят„. Тя отразява спомени и емоции на съвременници за това емблематично време, а архивните снимки и документи оформят интригуващ разказ за сложния път на институцията „Старинен Пловдив“ от учредяването ѝ до наши дни.

© Архитектурен възрожденски комплекс в края на ул. „Кирил Нектариев“, 1965 г., Държавен архив – Пловдив

С Постановление №143 на Министерския съвет от 22 май 1956 г. старинната част на Пловдив е обявена за архитектурен музеен квартал. Това налага изготвянето на програма за реставрация и консервация на редица забележителни сгради, изграждането на подходи за туристите, благоустрояване на музейния квартал.

Откриването на изложбата ще бъде днес – 1.04.2024 г. (понеделник) от 𝟭𝟳:𝟯𝟬 ч. на пл. „Римски стадион“. Участва хор „Евмолпея“. Експозицията от черно-бели кадри на Държавен архив-Пловдив може да бъде видяна до 24 април т. г.

Проектът се реализира благодарение на сътрудничеството между Общински институт „Старинен Пловдив“, Община Пловдив, Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“.

Снимка на корицата: © Панорамна снимка на Стария град, Държавен архив – Пловдив

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина