АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКварталиКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Складът на ул. „Одрин” 8 продължава да се руши, собственици и община бездействат

Тютюневият склад на улица „Одрин” 8 продължава да се саморазрушава, въпреки всички загубени дела от страна на собствениците на имота и предписанията за задължителното укрепване на паметника на културата.

Проверки на Инспектората към Министерството на културата установиха, че нищо от предписанията за аварийна защита и съхраняване на оцелялата част от сградата на „Ориент Табако” не е спазено.

В кореспонденция с институциите от години влиза нашият читател К.Калайджиев, който следи в детайл случващото се в Тютюневия град и конкретно съдбата на склада на ул. „Одрин” 8. От разменените официални писма се разбира, че към момента има официални въпроси от ГД ИОКН към кмета след проверки, установяващи неспазване на предписанията. Констатирано е, че само една от фасадите на склада е укрепена (откъм Първа градска).

„Кога ще бъдат укрепени и останалите? На място проверих и сградата се разпада, идва поредна зима и без укрепване, може да рухнат части от склада, който се потвърждава е защитен от Закона като ценност.Ще дадат ли градските власти ясни срокове и задачи за изпълнение относно склад „Ориент табак“”, пита К. Калайджиев. Той е в непрестанна кореспонденция по темата с институциите от 2020.

Последната съдебна новина по казуса „Ориент Табако” дойде през януари тази година, когато стана ясно, че жалбата на „Одрин 8” ЕООД срещу решението на Административен съд-Пловдив, с което обяви за нищожно разрешението за строеж заедно с одобрени инвестиционни проекти на фирмата за склада „Ориент Табако”, бе отхвърлена от Върховният административен съд. Според пловдивския съд разрешителното е издадено, а проектът е одобрен в нарушение на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, без задължително изискуемото съгласуване с Министерство на културата.

През 2021г. собствениците на сградата, съборили я в почивен ден около 3 март през 2016г., се ангажираха да я укрепят при среща в Министерството на културата. Те заявиха, че първо ще защитят оцелелите автентични зидове, а после ще работят по проект за пълното възстановяване на склада. Нито едно от двете не е сторено на този етап.

Припомняме още, че докато всички по веригата си правят оглушки, сградата не само продължава да се саморазрушава, а и горя, при това два пъти.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. А зикото – тъпото парче къде спинка досега, защо не поправи наглото посегателство??!! Или е по- лесно на жена ,му хотела да узакони и открие//

  2. Всички са в заговор срещу Пловдив и наследството му! Гадовете си трайкат еходно и чакат да дойде неизбежното, та да си пльоснат мутробароците грозни и незаконни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина