АктуалноГрадътИзпод тепетоНовини

ВАС отхвърли жалбата на „Одрин 8”

Разрешителното за строеж и одобрения идеен проект за склада на Ориент Табако са в нарушение на закона

Жалбата на „Одрин 8” ЕООД срещу решението на Административен съд-Пловдив, с което обяви за нищожно разрешението за строеж заедно с одобрени инвестиционни проекти на фирмата за склада „Ориент Табако”, бе отхвърлена от Върховният административен съд.

Припомняме, че според пловдивския съд разрешителното е издадено, а проектът е одобрен в нарушение на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, без задължително изискуемото съгласуване с Министерство на културата.

ВАС се позовава и на факта, че по време на делото на първа инстанция е изяснена и доказана идентификацията на сградата като защитена културна ценност с Протокол № 5/22.05.2000 г. на НИНКН и складът попада на територия с културно-историческо наследство със статут на групова археологическа и архитектурно-строителна недвижима културна ценност и на урбанизма и културния пейзаж – система от улични ансамбли по ул. „Иван Вазов“ и ул. „Цанко Дюстабанов“. Тази система е включена в териториалния обхват на историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“.

„Съгласуването на строителните книжа с Министерство на културата е било задължително, тъй като строителното разрешение засяга сграда, която е в охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност и представлява архитектурно-строителен паметник на културата. При реализацията на предвидения нов строеж, напълно ще се преустанови съществуването на тази сграда”, се посочва в решението.

Заключението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още по темата четете в:

Одрин 8 ще бъде възстановен

„Одрин 8”- Грешката е ясна и последиците са много

Не кмете, тютюневият град не е на пловдивчани! Ето на кого е…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина