АктуалноБългарияЖивотИзбор на редактораНовиниПод небето

Родопско село си прави детска площадка – ВИДЕО

След като си измайсториха полицай, жителите на Гълъбово се захванаха сами да строят място за игра на малчуганите

Селото, което се прочу в цяла България, като си направи изправен полицай, след като 3 години чака от Община Куклен за легнал, буквално вече въвежда устойчиво /както е модерно да се казва/ практиката „направи си сам“.

Жителите на Гълъбово вярват, че селото им е много хубаво, има много хубави хора – млади и стари, има много деца, но те няма къде да играят, нито къде родителите им да се срещат.

Всички са наясно, че това не е най-големият им проблем (виж статиите Ходене по мъките с ремонтиран път в Гълъбово – I-ва част и След публикация в Под тепето, вдигнаха боклука в Гълъбово).

Но напоследък ставаме свидетели как един по един си ги решават със собствени сили и средства. В това се убеди репортерът ни отново в понеделник – 24 април, когато по покана на Сдружение „Заедно за Гълъбово“ имаше удоволствието да присъства на първа копка на детска площадка в селото.

Ти село без кръчма виждала ли си? – пита ме леля Миче, докато чакаме да започне събитието.

Не съм, отвръщам ѝ откровено.

Е, па нашето и кръчма си няма! – отсича тя и така затапва спора ни, относно развитието на Гълъбово.

Оказва се, че в страна член на ЕС, в 21 век, когато европейската общност дава финансиране за подобни проекти на общините, има такива пари, отпускани и от държавата, гълъбовци не виждат подкрепа от местната власт години наред и взимат нещата в свои ръце.

Тази табела, на главния път до хранителния магазин на селото, посреща посетителите. Всеки ден посланието на нея е различно. Днешното, си мисля, че явно би трябвало да отразява символиката на последните събития там

Идеята на гълъбовци за място за игра на децата и среща на майки и татковци е дългогодишна, за да стигнат до първата копка изминават доста интензивно последните 2 години и днес удовлетворени от добросъседските отношения разказват как никой не вярвал, че ще получат разрешение от църквата да ползват пустеещия парцел за целта. Оказало се обаче, че Пловдивският митрополит Николай няма нищо против идеята, още повече, че до детската площадка семейство от селото ще изгради параклис.

През последния месец мобилизацията набрала такава градивна енергия, че част от необходимите строителни материали са събрани, а в сметката на сдружението се набират дарения. КСС-то показва, че ще са необходими над 100 000 лева. Десетки гълъбовци участват със строителни материали, техника и безвъзмезден труд, за да сбъднат мечата на децата си, разказва ми подробности председателят на Сдружение „Заедно за Гълъбово“ Мария Камбурова. Прави го, докато носи маси, питки, мед чадъри…, а през това време на мен ми прави впечатление как кметският наместник стои встрани, наблюдава отдалече и не участва в подготовката.

Всички наоколо помагат. Никой не се плаши от завалелия минути преди началото на водосвета дъжд.

Ще ни върви по вода„, категорични са гълъбовци, докато изчакват с усмивка 15-минутния силен пролетен дъжд да премине.

Повечето не вярват, че кметицата на Куклен Мария Белчева ще дойде на първата копка, но ето, че тя се появява, поздравява сдържано и до края на церемонията запазва пълно мълчание.

След водосвета доктор Мая Минева отговори на въпроса на гълъбовци кога ще е готов проектът.

Параклисът ще носи името Свето Благовещение и ще е готов преди лятото, поясни адвокат Мария Желева, чието семейство финансира изграждането на храма.

Строителството на детската площадка не е обвързано със срокове, тъй като е със средства на жителите на селото, които се даряват на доброволни начала.

Под тепето желае успех на начинанието на гълъбовци и очаква покана за откриването на детската площадка!

Полицаят на Гълъбово вече има радар – ВИДЕО

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина