АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовиниРазследване

Ходене по мъките с ремонтиран път в Гълъбово – I-ва част

След асфалтиране на част от централната улица “Родопи” – 650 метра за четвърт милион лева, на първия месец се отварят дупки, а на третия кратери

Хората от населеното място пускат жалби до Община Куклен, от там отговарят – всичко е наред – ВИДЕА

Следват сигнали до Прокуратура, Областен управител, РДНСК и до Спецпрокуратурата, а пътят изглежда като след война

Асфалтирането на селски пътища си е събитие у нас. За жителите на родопското с. Гълъбово едно такова, иначе радостно, събитие се превърна в ходене по мъките вече половин година.

В края на месец ноември 2020-та е извършен ремонт на част от централната улица “Родопи”, като на пътя е положен нов слой асфалт. Ще кажете “добре, това е хубаво”. Да, ама не! На първия месец, след асфалтирането, се появяват първите дупки и фирмата – изпълнител отново идва и ги запълва.

Следват пукнатини, а на третия месец вече се отварят кратери.

Вместо да се радват на нов път, хората поемат по друг, дълъг – ходене по мъките. Представете си лунен пейзаж, под който текат обратни води и влизат в дворовете на къщите.

Жителите на Гълъбово не стоят безучастни. Хората от населеното място пускат жалба до Община Куклен, откъдето им отговарят, че всичко е наред. Този “ред” не ги устройва и те сформират инициативен комитет, за да си търсят правата.

Ето какво разказаха пред репортер на Под тепето активните граждани. През юни 2020-та на събрание на селото ги информирали, че В и К планира смяна на 150 метра от уличния водопровод. Хората започват преговори с искане за ново трасе от 750 м. За тяхно голямо съжаление са сменени само 600 метра тръбопровод.

На снимките е показана тръбата, поставена преди исфалтирането в канавката, а впоследствие тя е изкъртена и са направени корита. 

Във въпросната канавка текат и фекални води, които освен от къщите на улицата, се стичат и от по-високата част на селото, минавайки през одтавна нечистени и обрасли вади.

Публична тайна е, че до смяната на тръбите се стигна само защото бащата на шефа на ВиК си е купил имот в селото, твърдят от инициативния комитет в Гълъбово.

Те разказват, че в края на септември – началото на октомври м.г. приключва голямата подмяна на водопроводната тръба. Към нея са включени отклонения от двете страни на пътя. В средата на ноември В и К връща изкопаната земна маса в дупката, без да я уплътни достатъчно добре, разказват живеещите на улица “Родопи” пред репортера ни.

Над тръбата сложиха съвсем малка фракция, а отгоре кал и мръсотия. След 2-3 дни заваля дъжд и съседът си намери сутринта колата потънала до шофьорското огледало в обратния насип”, споделя жена от улицата.

Видеото показва какво се случва с пътя, когато мине голям камион върху трамбования участък

Местен бизнесмен предлага на общината да даде лични средства, да наемат фирма, която да докара чакъл и валяк, за да се заравни. Хората искат да се изчака пролетта, да улегне земната маса и тогава да се асфалтира улицата. Няколко седмици след тяхното предложение до кметството в Куклен фирмата – изпълнител е изпратена и започва да подготвя пътя за асфалт, без да се съобрази с желанието им и техническите изисквания.

Те се обявяват против и започват преговори да не се асфалтира през зимата, тъй като температурите и времето рязко са се влошили. Не постигат успех и асфалтирането на пътя стартира.

“Слагаха асфалт на замръзнала основа. Тук е балкан. Положиха го и само след три дни започнаха да кърпят дупки,” възмутени са живеещите на улицата.

Когато фрезоваха, на третия ден след първото асфалтиране, видяхме ясно, че си върви по старото ниво и малко по-долу вадата започва да влиза на хората в дворовете. Зимата става невъобръзима поледица, разказват от инициативния комитет и показват снимки за доказателство.

След първото кърпене новите дупки са стоели над 2 месеца. Така е направен наклонът, че на места се събира постоянно вода и огромните локви почти никога не пресъхват.

 

Ядосаните гълъбовци виждат как с всеки изминал ден проблемите с пътя стават все по-големи и през пролетта на 2021-ва зейват нови огромни дупки, появяват се гърбици и още по-големи пукнатини и улицата се превръща буквално в лунен пейзаж. Консултират се с адвокати, които живеят в селото и викат вещи лица за проби от асфалта. Специалистите са категорични, че няма да им вземат пари за проби, тъй като е очевидно, че под асфалта тече вода.

На клипа се вижда как при натиск под обувките на специалста се появява вода. 

„Асфалтът е гаранционен, много са се изложили изпълнителите,“ казва вещото лице на място.

Можеше поне да се отведат фекалните води и да не бликат под асфалта, категорични са хората. Това е проблем от много години и той си остана заровен отдолу, коментират те.

Повърхностната вода тук-там се хваща някъде, но отдолу под асфалта фекалните си текат. От Община Куклен им отговарят, че са направили предписания на хората да си махнат тръбите.

Това е много сериозен проблем от дълги години, признават от ИК. Те дори поискали от общината да им предостави проекта за канализация, който е изготвен 2008-09 г. Един месец чакали отговор и документите, докато накрая отишли на място.

Отговориха ни, че този проект е морално остарял, не може да се изпълни, трябва да се отчуждават места, общо взето много е сложно да се реализира„, разказа млада жена от Гълъбово.

След няколкомесечен спор между администрацията на Куклен и инициативния комитет се стига до нов ремонт в края на май месец.

Фирмата-изпълнител полага каменни канавки на мястото на оранжевата тръба /бел.авт.: от втората галерия със снимки по-горе/, като за целта разрушава целостта на новия асфалт и бордюрите. Тоест кърти направеното преди това.

Следват сигнали до Прокуратура, Областен управител, РДНСК и до Спецпрокуратурата, а пътят изглежда като след война. За сравнение прилагаме две галерии със снимки. Първата е на неремонтирания участък, а втората на ремонтирания.

Галерия I

 

Галерия II – Нов участък

Хората в Гълъбово още чакат от Община Куклен да им предостави документите по проекта и от самия ремонт. Според тяхна информация настилката е трябвало да бъде 6 см смес асфалтобетон, но не е така, твърдят те и показват дупка на ремонтирания участък за доказателство, която е малко над 3 см в дълбочина.

„Община Куклен не желае да предоставя документи, крие ги и от Прокуратурата. Прокуратурата им беше дала срок от 10 дни през април. Поискали сме цялата налична информация – СМР-та, графици… и не получихме нищо,“ съобщиха от инициативния комитет.

В редакцията разполагаме с копия от всички жалби на жителите на Гълъбово. Както и едва 3 отговора, които са получили до момента. Единият от тях – от РДНСК е изключително интересен.

Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Само една улица ли има селото? Защо не се разкарахте из цялото село да видите какви „улици“ има, особено след дъжд да видите какво се случва.

  2. За съжаление едва ли има и километър магистрала или път направен през последните десетина години, който да отговаря на технологията за направа на пътища и магистрали. Трагедията на България ще започне само след няколко години, когато всички пътища и магистрали започнат да се скапват и ще трябва да бъдат ремонтирани или правени наново, но вече с бюджетни пари.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина