АктуалноВашите писмаГрадътИзбор на редактораНовиниОбщина ПловдивРазследване

Родители финансират ремонта на ДГ „Майчина грижа“ в Пловдив

Реновирането на сградата – паметник на културата, в която е живял Йоаким Груев, роди прецедент „дарение по обществена поръчка“

Майки и бащи: Очакваме в началото на новата учебна година да се реже лента на успешния ремонт, много удобно – преди местни избори

Родители на деца, които посещават целодневна детска градина „Майчина грижа“ в район „Централен“ на Пловдив се обърнаха към редакцията ни с молба да дадем гласност на несправедливостта, на която са подложени.

Свикнали сме да подминаваме някои несправедливости, но в случая потърпевши са основно децата, коментират пловдивчаните, които са били принудени да финансират ремонта на ДГ „Майчина грижа“ на централната ул. „Христо Г. Данов“ №33.

В писмото си те хронологично припомнят

Как се стигна до събиране на пари от родителите, за да бъде довършена обществена поръчка за ремонт на общинска сграда

„Кратка хронология на събитията: 

– На родителска среща на 31.03.2022 г. ни съобщиха, че предстои ремонт на сградата – паметник на архитектурата на детската градина. Ремонтът беше обявен с начална дата 01.06.2022г. и до 31.05.2022 г. трябваше да освободим детската градина.

(Под тепето напомня, че сградата е архитектурно-строителен паметник на културата, вписана през 1985 г. Тя е построенна 100 години преди това по проект на арх. Йосиф Шнитер за семейно жилище на възрожденеца Йоаким Груев. От 1952-ра година тя е детска градина.

Във времето оттогава терасата е била разширена и удължена и е оформено голямо преддверие с главен вход под нея, което значително е увредило автентичния вид на къщата. Изградени са  били и двуетажна пристройка за тоалетни към южната  фасада и едноетажна
пристройка към част от източната фасада за кухня. Сега се планира основен ремонт, реконструкция и реставрация на сградата.
)

– Алтернативата, която ни се предложи, беше да се слеем с филиала на детската градина на ул. „Съборна“ в Стария град, където все още сме.

– Преместихме се спешно и изцяло в началото  на месец юни. Ремонтът реално стартира в средата – края на месец ЮЛИ.

*Ремонт на къщата на Йоаким Груев притесни пловдивчани – СНИМКИ

Припомняме още, че обществената поръчка на стойност 846 666,67 лв. без ДДС основен ремонт, реконструкция и реставрация на сградата на ДГ „Майчина грижа” спечели фирма „Стосин 2010”.

– Като краен срок на завършен ремонт обещаха месец Януари 2023. Стана ясно, че няма да се случи в тази времева рамка, но децата нямат избор и всички чакаме…“ 

Родителите не скриват, че от изброеното до тук нищо не е изненадващо. Изненадвата идва от месец – два насам.

„Имаме обещанието, че за новата учебна година, през месец септември 2023-а, ремонтът ще бъде завършен напълно и децата ще се върнат в сградата. 

Миналия месец обаче, получихме информация, че на ремонт подлежи единствено основната сграда на детската градина, която е и паметник на архитектурата, но не и страничните помещения, в които децата се хранят. Те са в тежко състояние.  

Взе се решение родителите да съберат пари, за да се освежи и тази зона, където децата се хранят и се съхранява храна. Събраното дарение от родителите възлиза на 4390 лева, с които ще бъде завършен ремонтът от фирма – изпълнител“, разказват родителите в сигнала си. 

Очакваме в началото на новата учебна година да се реже лента на успешния ремонт, много удобно – преди местни избори и смятаме, че е редно да се напише публично, че ремонтът нямаше да бъде довършен, ако родителите не събираха пари за него.

„А от милиона от обществената поръчка явно не са стигнали тези 5000 лева за кухнята на децата. Къде са отишли тези и повече пари, няма да разберем. Ще се радвам да добие публичност този парадокс: „дарение по обществена поръчка“, завършва сигналът.

Очаквайте продължени по темата. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Оффф, поредната еманципирана майка. Взели били решение да съберат пари, обаче чакай и да се оплачем. Айде стига сте ни занимавали, никой не ви е карал на сила да събирате. Иначе за Младежка съм съгласен, трябва най-накрая да се отпуснат пари за този проект.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина