АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Ремонт на къщата на Йоаким Груев притесни пловдивчани – СНИМКИ

Премахнат е покривът, къртят се автентичните корнизи, но ще бъдат възстановени

Дейностите изглеждат драматични, като да върви унищожаване на сградата, но идеята по проект е да се заздрави конструкцията ѝ за новото покривно покритие
„Историческата сграда на детска градина „Майчина грижа„, на улица „Христо Г. Данов“ в сърцето на Пловдив, се унищожава пред погледите на всички“, сигнализираха читатели на Под тепето.

Репортерската ни проверка на място показа, че покривът на сградата – паметник на културата, в която е живял Йоаким Груев, е премахнат. Къртят се автентичните корнизи.

Дейностите в действителност изглеждат драматични, като че ли върви унищожаване на сградата, но идеята по проекта за реконструкция е да се заздрави конструкцията ѝ за новото покривно покритие.

Корнизите ще бъдат възстановени, разбра Под тепето. Проектът е на арх. Румяна Пройкова и арх. Вили Раева и той е преминал необходимите одобрения от НИНКН.

След реконструкцията цялата сграда ще бъде възстановена в автентичен вид, включително и с дограма,  която максимално да се доближава да оригиналните прозорци на паметника на културата. В момента дограмата е ПВЦ.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина