Ремонт на къщата на Йоаким Груев притесни пловдивчани – СНИМКИ

Актуално Забравеният град Култура Новини

Премахнат е покривът, къртят се автентичните корнизи, но ще бъдат възстановени

Дейностите изглеждат драматични, като да върви унищожаване на сградата, но идеята по проект е да се заздрави конструкцията ѝ за новото покривно покритие
„Историческата сграда на детска градина „Майчина грижа„, на улица „Христо Г. Данов“ в сърцето на Пловдив, се унищожава пред погледите на всички“, сигнализираха читатели на Под тепето.

Репортерската ни проверка на място показа, че покривът на сградата – паметник на културата, в която е живял Йоаким Груев, е премахнат. Къртят се автентичните корнизи.

Дейностите в действителност изглеждат драматични, като че ли върви унищожаване на сградата, но идеята по проекта за реконструкция е да се заздрави конструкцията ѝ за новото покривно покритие.

Корнизите ще бъдат възстановени, разбра Под тепето. Проектът е на арх. Румяна Пройкова и арх. Вили Раева и той е преминал необходимите одобрения от НИНКН.

След реконструкцията цялата сграда ще бъде възстановена в автентичен вид, включително и с дограма,  която максимално да се доближава да оригиналните прозорци на паметника на културата. В момента дограмата е ПВЦ.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Ремонт на къщата на Йоаким Груев притесни пловдивчани – СНИМКИ

  1. Това си е направо разрушаване. Като с къщата на Шнитер. Не бих се учудил ако и тук Пройкова е отново набъркана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.