АктуалноАртБългарияГласовеЗабравеният градКултураМненияНовини

Поредната арт провокация – стотици чували на Римския стадион – ГАЛЕРИЯ

Очевидно идеята е опазване на културното наследство, но това ли е най-подходящото място в Пловдив?

Арт инсталация. Това представлява камарата чували на площад Римски стадион в центъра на Главната улица на Пловдив.

Стотици полиетиленови чували, наполовина посреберени, които на пръв поглед изглеждат като защитно съоръжение или приготвен за изхвърляне боклук.

Автор на инсталацията „Стената“ е Севдалина Кочевска –  разпознаваем пловдивски художник. Кочевска от години е сред системните участници в изявите на „Изкуство днес“ („Седмица на съвременното изкуство“, „Арт позитив“).

500-те чувала върху стената на Римския стадион са част от временните художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации в поредното издание от Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, което се открива на 2-ри септември, като част от Есенния салон на изкуствата.

Обявено е, че инсталацията ще остане до 11 септември на това място.

Още нещо, Севдалина Кочевска е автор на инсталацията „Връзки“ от миналогодишното издание на фестивала, станала скандално известна като „поцинкованите кофи“. 

Припомняме, че заради тази арт провокация се разразиха супер остри реакции и политически и обществени, стигна се до скандал в местния парламент. 

По темата за поцинкованите кофи

След тази информация, няма спор, че ефектът на 500-те чувала върху стената на Римския стадион е търсен умишлено и провокацията е явна. 

По думите на автора „барикадата“ е строена по фотос от войната в Украйна.

Очевадно е, че идеята тук е опазване на културно-историческите паметници от варварски разрушения, но в контекста на варварите в Града под тепетата много добре експонирания Римски стадион не е най-подходящото място. Още повече в разгара на туристическия сезон. 

Мястото и е в една една друга територия – в забравения от години Тютюнев град.

6 години от страшния пожар в Тютюневия град – ГАЛЕРИЯ

Може би там е идеалното място на барикадната стена срещу посегателствата върху културно-историческото наследство.

И жива верига не спря събарянето на тютюневия склад (ГАЛЕРИЯ)

Чувалите са 500 и са пълни с дунапрен, за да могат да бъдат хем обемисти, хем лесни за пренасяне, обяснява авторката.

Дали пък, заедно с организаторите на фестивала не биха приели идеята за преместването им?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

17 коментари

 1. Чудя се какво биха казали от НИНКН за това? ? Кой реши, че това няма да увреди крепостната стена? И ако днес попитаме НИНКН дали това е разрешено, те какво ще кажат? После ще питаме кой го е разрешил?

 2. Г-цата има ИМЕ и се опитва да стане ИМЕнита, и аз старчески се опитвам да й го запомня именцето, та да й провождам седмично чек за издръжка до дълбока старост, НО НЕ УСПЯВАМ

  ДА Й НАУЧА ИМЕТО…

  1. …разрешавам ти безплатно без билет да разглеждаш Творбата, да я оглеждаш, опипваш, помирисваш и т.н. докато се възвисиш до висините на АРТаджилъка

   и кандидаЦтваш и ти за „проект“ по „програма“ в Пловдив’2019 в 2023.

   Ще ти се услади хонорарът – хич не е трудно

 3. Същностна особеност на авангардното изкуство е, че се нуждае от обяснение. Дали това е протест срещу войната в Украйна, или протест срещу наводнението в Карлово, а може би подкрепа за античните останки или визия за българина, който ще си стои пльоснат като чувал, каквото и да се случи, без обяснение от автора, си остава херметично неразбираемо.

  1. Баба Мона се подсмихва без никакви „обяснения“ и оправдания вече колко столетия и даже петилетки, пък ‘ората все й се радват.

   Колегата Явашев бая продукция подписа като КРИСТО, ама не свърза никаки членоразделни дисертации в зашита на безчинствата си. Не. Тц. Ъ-ъ.

   Е па те това ще да е разликата между високо ИЗКУСТВО и ИЗКУСТВЕНОСТ.

   Между Култура и …Халтура.

   Умение, Майсторлък / и …преструвка, гърч.

   Има ли нужда от ДОЦЕНТури на барикадите – мА’ни го ти такова!

 4. Да оставим безкрайните възможни разправии какво му е ИЗКУСНОТО на таквази АРТаджийска ИЗКУСТВеност която г-цата ако беше добре възпитано детенце е щяла била да си я натика в …именно, но позволяваме си въпросче:

  Пак ли Архео-КУЛ-ТУРИСТ ЗАМ- П.П. се гелпи що е Култура / що е Халтура, та напоява с данъкоплатски оскъдни ресурси изг7зиците по „календаря“ на Пловдив’2022, а? А?

  1. Другото важно закононарушение е ПЪЛНЕЖЪТ ДУНАПРЕН не е органично саморазлагащ се и НЕ бива да се изнесе не градското сметище.

   Еко Инспекциите да се свестят, да глобят и да …разтурят. Г-цата да си отнесе замърсяването на двора си в родното Наше Село!

   1. Като сме платили 500 чували = то къде се губят откраднатите 14 чувала, и те ли отидоха при ГРАДСКИТЕ ПАВАЖИ?

    Прокуратурците да преброят, да констатират, да „образуват“, да осъдят и …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина