Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

Градът Изпод тепето Култура Новини
Седмица на Съвременното Изкуство

На 5 юли 2022, 18:00 ч. предстои представяне-разговор с куратора Галина Димитрова-Димова и артистите, участващи в 27-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

 

Седмица на съвременното изкуство, организирана от сдружение „Изкуство днес“ – Пловдив, е една от водещите инициативи в България, която представя съвременно изкуство от България и чужбина под формата на ежегодни кураторски изложби. Началото е поставено през 1995 г., като повечето от изданията й се провеждат в сградата на Баня Старинна, Пловдив. От няколко години сградата е затворена за реконструкция и затова екипът на „Изкуство днес” променя формата на Седмицата в изложба в градска среда.

За куратор на 27-то издание на Седмицата е поканена Галина Димитрова-Димова. Темата на изложбата е „Тежестта на съществуването“, която е инспирирана от книгата на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”.

Темата се занимава с желанията и копнежите на съвременните хора, но също и с отговорностите и зависимостите, които те пораждат. В основата на концепцията на изложбата са заложени антагонизмите: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и пасивност.

Друг аспект за изследването на художниците е времето като ценност, като валута или разменна монета, която използваме, за да изпълним желанията си. В изложбата участват 10 артисти от България и чужбина: Ариел Рейхман (Германия), Боряна Венциславова (България/Австрия), Венелин Шурелов, Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (БГ/САЩ), Елена Белантони (Италия), Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Севдалина Кочевска и Селма Селман (Босна и Херцеговина/САЩ). Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, видео арт, пърформанси и герила акции.

Екипът на сдружението, заедно с кураторката и поканените от нея артисти, ще гостуват на 5 юли в Гьоте-институт, София за да представят темата на 27-то издание на Седмица на съвременното изкуство през 2022 година в Пловдив и селектираните проекти на артистите.

В залата на Гьоте-институт ще бъдат Емил Миразчиев, Галина Димитрова-Димова, Лъчезар Бояджиев, Венелин Шурелов и Севдалина Ковачесвска, а останалите участници от чужбина ще се включат онлайн с видео връзка и ще разкажат за произведенията си.

Седмица на съвременното изкуство ще бъде открита на 2 септември от 19:00 ч. и ще продължи до 11-ти септември в различни локации в центъра на Пловдив.

На 3-ти септември от 18:00 до 20:00 ч. във фоайето на Централна поща, Пловдив ще се проведе международна конференция на тема „Художествени намеси в градска среда – как артистът (взаимо)действа с мястото и хората?” с участието на Брита Петерс, артистичен директор на Urbane Künste Ruhr, Бохум, Германия, кураторката на изложбата и част от художниците в проекта.

Седмица на Съвременното Изкуство 2022 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд Култура и Goethe-Institut Bulgarien

Гост на Представянето в Гьоте Институт ще бъде заместник Кмета на град Пловдив господин Пламен Панов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.