АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

И жива верига не спря събарянето на тютюневия склад (ГАЛЕРИЯ)

Едва 20-тина души се включиха в протеста в защита на вековната сграда на бул. „Христо Ботев“ 51

Едва 20-тина души се включиха в протеста в защита на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51, който събарят вече втори ден. Организаторите на събитието от Демократична България, няколко възмутени от случващото се граждани и няколко архитекти се хванаха за ръце в символична жива верига, зад която обаче разрушаването на вековната сграда продължаваше по план.

Собствениците на имота  Кепитъл Холддинг Груп събарят сградата, след като право за това им дава подписаният от общината „План за безопасност и здраве“ и фактът, че сградата не е декларирана като единичен паметник на културата.

В момента тече процедура по даване на такъв статут на склада, но финализирането й изисква време. Министърът на културата трябва да назначи заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Ако той одобри предложението за даване на защитен статут на сградата, следва министърът да подпише заповед за това.

Към този момент обаче няма индикации от Министерството на културата да имат желание да действат експресно. Местната власт мълчи и се прави, че нищо не се случва. Оглушително е и медийното мълчание по темата.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

14 коментари

 1. Медията наясно ли е, че носи отговорност за коментарите под статиите ѝ? А те рИват за съд за клевета и набеждаване. Следите на поръчителя на тази гнус се виждат от космоса.

 2. Проблема е КОМПЛЕКСЕН! Лицето Петров и спътницата му Бакалова няма как нещо да променят. Това, че тя е с душевни проблеми ( ОКОЛИЙСКА истина е, че и личи от 100км. с този оцъклен поглед и този “ ХУБАВ ОБЛИК на ДВУКРИЛА ЦИГУЛКА, че нервната и система Е КАТО НА НЕАКОРДИРАНО ПИАНО от стар ШАНТАЛ от 1930година) не я прави нито по ефективна, нито папаглоското равно кречеталене по телевизии и радия ще промени ТОТАЛНАТА ИДОЩИНА на БЪЛГАРАШКАТА СТРОИТЕЛНО ОНУФРЕНСКА НОРМАТИВНА БАЗА.
  То от къде да започнеш и къде да свършиш………….. Един здравомислещ човек със замах може да напише доктроска работа, как трябва да не се ПРАВИ в БЪЛГАРАЧОВСКАТА НАРОДНА ЛУДНИЦА , пардон( РЕПУБЛИКА) архитектура.
  1. Ако само им прочетете на архитутниците в тази територия правилника, ще ви стане ясно , че нещата са писани от хора чудесно знаещи, че оставят отворени врати за всеки НАГЪЛ ИЗРОД докопал някакви пари от някъде, решил да плюе на ОБЩЕСТВЕН и ВСЯКАКЪВ интерес традиции и за каквото още се сетите, лесно да бута и прави каквото му скимне. И всичко това под вещата палка на ЕДИН МЕСТЕН АРХИИЗРОД АРТУРО ТОСКАНИНИ.
  2.Ако само им видите начина, по който се работи в този г… з НИНКН ще ви стане ясно , че с малки изключения и с ограничените мизерни инструменти, с които разполагат малкото останали специалисти там със съвест и желание нещо да опазят, останалите са просто едни ….. ( не знам как да ги определя) . Абе едни С БЪЛГАРАШКО ГРАЖДАНСТВО изнудвачи безхаберници или са си пълни кукуригалници.
  3. Ако само се заровите в компетентността на местните строителни контролни органи ще искате или да се гръмнете или ще потриете доволно мазни ( намазани с кремче ) ръчички и ще ви светнат очичките и вие да се включите в опашката от зинали “ Е нвеститори“. Каква думичка само.
  4. Ако само се вгледате в това което постепенно се сътворява в Пловдив, ще ви стане ясно как е едни архиидоити откровенни клиенти за психиатрия воглаве с еНвеститорите разказват играта на терен след терен. Съответно както Тодор Колев ( бог да го прости този гений на комедията и кабарето) казваше РАЗВАЛЯТ ТОНАЦИОННАТА сридЪ …. то май не е имала такава.
  Това реване на всеки 5 – 10 години за смилането на смислените сгради на град Пловдив е толкова жалко и гнусно, Че вече оттегчава ……… Преди години се смля един склад от поредните ПСИХОПАТИ АРХИИДОТИ И ЕНВЕСТИТОР на АвтогараЮГ . Риваха известно време и оправдаха енвеститора, щото той не бил виновен. НЯМА ВИНОВНИ . Това може само да се случи в лудницата от ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО. Там лудите си подмятата цигарки и персонала на лудницата ( ЕНВЕСТИТОРИТЕ , които мазно ЛЕКУВАТ ТОНАЦИОННАТА СРЕДА на ГРАДА ) определят кой и как и на колко етажа ще строи.
  ПРОБЛЕМА е УАСГ че произвежда ЛАТЕНТНИ ИЗРОДИ в болшинството си плагиати и пълни безхаберници, за които правила норми и престиж на професия не съществуват.ВАЖНОТО е да се приберат едни пари.
  5. Погледнете им само КАМАРАТА НА АРХИИДИОТИТЕ какво представлява. Тя е гаранта за така наречените ДОБРИ ПРАКТИКИ! Къде са тези добри практики от бездарни нискочели провинциални европеидни БЕЗДАРНИЦИ и ПЛАГИАТИ. Един гений от Пловдивските архитекти го бяха хванали в РЕАЛНО ПЛАГИАТСТВАНЕ ( конкурс за мост!!!!!) Познайте какво се случи. Нито върна премията нито се и извини. ИЗСМЯ се ! ХАХАХАХАХ ……………. сега определя тонационната среда на МЕСТНИТЕ КУЛТУР ТРАГИЦИ.

  ПЪЛНА АНАРХИЯ! Не само ще бутат складове. БУТА СЕ ПРЕТИЖА на една професия която е превърната в една пошла грозна продукция на ХАРТИИ и ИЗПЪЛНИТЕЛИ на КЕНЕФИ, КЛОЗЕТИ за сардини от харманлийско-хасковикия генен басейн.
  Има елементарно решение на този проблем!!!!
  ОТНЕМАЙТЕ за некомпетентно и користно консултиране на същите по горе споменати енветститори от местните драскачи на комютърни програми ( архиидиотите на пловдив) разрешителните за 3 години.
  Тази нещастна камара (ли е накамарила ли е) , е точно за това. Да ПАЗИ ПРЕСТИЖА НА ПРОФЕСИЯТА и да ГОНИ БОКЛУЦИТЕ, ПСИХОПАТИТЕ и ПЕЧЕЛБАРИТЕ.
  Вън от това ПОПРИЩЕ АРХИТЕКТУРАТА на КАРИЕРИСТИ и ИДИОТИ и печелбари.

 3. Бакалова, Бакалова….
  Не се ли нсгуши достатъчно, че реши да скочиш и на този инвеститор, че и мъжленцето си слагаш напред?!
  Този път си намерила „църква да се кръстиш“, точно тези ще те поставят на мястото, а мъжът ти да почва да звъни по обяви, да си търси работа и да се моли, да не му изкарат всичките корупционни схеми в които е участвал, с теб и под твое давление!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина