АктуалноГрадътКултураФотогалерия

Пловдив – град на мозайките

Изложба представя различните сегмента от мозаечното наследство на града от III в. сл. Хр. До края на ХХ-ти

Градът под тепетата е избран за домакин на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки

Образци на древните подови мозайки от Филипопол  от 3 – 4 век сл. Хр. и модерните фасадни мозайки на Пловдив, сътворени през 70-те и 80-те години на ХХ век са представени в новооткрита изложба в галерийното пространство на Голямата базилика.

Експозицията „Пловдив – град на мозайките  2022” бе открита днес от Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Иван Василев – председател на Фондация „Балканско наследство“ и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“, художник- реставратор и преподавател в АМТИИ – Пловдив.

Доцент Елена Кантарева-Дечева, лечителката на мозайки: Разказ за себе си и за Базиликата

Изложбата в Епископската базилика на Филипопол порезентира на винилови панели с визуално и текстово съдържание за богатството на Пловдив откъм мозаечни артефакти.

Градът е първият, който има специален маршрут, представящ мозайките. Тази изложба е нещо като тийзър и благодарение на съществуващата страница, хората ще могат да  могат да разгледат тези съкровища. Надявам се да създаде интерес не само сред хората, които лично са дошли, но и такива, които биха посетили Пловдив, за да се запознаят с културното наследство на града”, каза Иван Василев от фондация „Балканско наследство”.

Директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Елена Кантарева – Дечева анонсира и предстоящото домакинство на града под тепетата на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ), която ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ от 24 до 28 октомври, по покана и с домакинството на Община Пловдив. 

ICCM е организация с над 40-годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президент на организацията е Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим.

Звездата на реставрацията д-р Нарди: Пловдив ме удиви

 „След дълго отлагане Пловдив ще посрещне забележителни учени като Роберто Нарди – директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, и директора на фондация  „Гети”. Ще се включат над 200 специалисти от  Великобритания, Северна Македония, Гърция, Сирия, Северна Африка. Тази конференция ще се случи за първи път в България. Обикновено се провежда в държави около Средиземно море. Първата е в Югоизточна Европа тази след Гърция. Важното е, че от известно време това събитие се насочва не само към античните мозайки, но и към съвременните, каквато е и нашата цел”, каза Елена Кантарева-Дечева.

Подробности за квалитетния културно-научен форум четете в статията Идват спецове от 35 държави по консервация на мозайки.

Още по темата вижте в статията ЮНЕСКО ни поздравява за Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие с мозайки от Голямата базилика (ГАЛЕРИЯ).

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина