АктуалноГрадътКултураНовини

Идват спецове от 35 държави по консервация на мозайки

Предстои провеждането на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ). Детайлите за нея бяха представени от заместник-кмета Пламен Панов. Тя ще се проведе в ДК „Борис Христов“ от 24 – 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив. ICCM е организация с над 40 – годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президент на организацията е Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим. Той, заедно с Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation, ще открият форума на 24-ти октомври в 10 часа.    

„Идеята за организиране на мащабната международна конференция – триенале възниква след  домакинството на Пловдив на Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ през февруари, 2017 г. В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония.  Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа“, разказа Пламен Панов.

България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие.  Един от мотивите да бъде взето решение  за домакинството на Пловдив на XIV-тата Конференция са мозайките от Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център „Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Новината за квалитетния културно-научен форум дойде днес по време на откриването на изложбата Пловдив – град на мозайките 2022 в Голямата базилика.

Базиликата ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток. Задължително е да се изтъкне и огромния образователен ефект на темите в конференцията върху големия брой млади учени и студенти от България и Балканския полуостров, които ще присъстват на събитието. От гледна точка на общинската администрация, организацията на проявата ще има огромни ползи за града. Тя ще доведе до привличане на значителен интерес както от страна на експерти и учени, така и от страна на чуждестранни туристи и научни общности, интересуващи се от опазване на културно-историческото наследство на Пловдив.

„Конференцията ще бъде свидетелство и за яркото ни присъствие в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Очаква се градът ни да посрещне експерти от цял свят, международно признати лектори и учени“, каза още заместник-кметът Пламен Панов.

За конференцията:

Културното наследство е все по-изложено на заплахи, свързани с бързо променящите се физически, социално-икономически, политически и културни течения по света. Изменението на климата и свързаните с него природни бедствия, намалените финансови ресурси, допринасящи за пренебрегването и недостатъчното финансиране, бързата урбанизация и геополитическите конфликти засягат културното наследство с тревожна скорост. Професионалистите в областта на наследството търсят нови подходи и ефективни стратегии за смекчаване на натиска и отрицателното въздействие на промените в регионална, национална и международна обстановка, както и за запазване и осигуряване защитата на важни обекти, колекции и обекти. В своята 14 -та тригодишна конференция ICCM ще изследва опазването на мозайките в един променящ се свят, като се фокусира както върху предизвикателствата, пред които са изправени професионалистите в областта на наследството, така и върху новите възможности, които могат да възникнат от тези условия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина