АктуалноЗабравеният градКултураНовини

ЮНЕСКО ни поздравява за Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие с мозайки от Голямата базилика (ГАЛЕРИЯ)

„Многообразието е навсякъде около нас.“
То е онова, което придава на живота цвят, жизненост и вкус.“

С това послание UNESCO ни поздравява по случай днешния Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие.

Артефактите, които археолози, историци и реставратори продължават да откриват и изследват и до днес, поддържат диалога между минало, настояще и бъдеще, за да ни разказват за жизнеността на всяка една от тези общности и за тяхното развитие. Днешният ден идва и с напомняне да подкрепим потенциала на културата като средство за постигане на просперитет, устойчиво развитие и мирно съвместно съществуване по цял свят.

Надникнете заедно с нас в Епископска базилика на Филипопол / Bishop’s Basilica of Philippopolis, Пловдив и разгледайте част от впечатляващите шедьоври на късно-античното изкуство, които се очаква да станат достъпни за широката публика през тази година.

Епископската базилика на Филипопол е възхитителна. Въпреки че дори така е трудно да се опише в едно изречение впечатлението от всички изумителни истории, които този храм е събрал в себе си за 12 века. Тя е била най-голямата християнска обител в града и днес е една от най-големите базилики в България от този период. Построена на мястото на по-стара с подобен план, сградата се е разгръщала на два етажа с изящните си мраморни колони и под, покрит с многоцветни мозайки. Дарителски надпис разкрива, че Базиликата е построена с дарение от християнски епископ, но името му остава неразкрито до момента. Храмът е открит по време на мащабна реконструкция на централната пътна артерия в Пловдив след проведени спасителни археологически разкопки.

По време на работата по обекта специалистите разкриват над 2000 кв. м. подова мозайка. Сред най-забележителните открития са изображения на над 70 вида птици, два мозаечни пода, създадени в различни периоди, множество колони и капители от вътрешността на сградата и от красивия й двор.

Първият етаж е мястото на мозайките от по-стария археологически пласт и първата Базилика. Под нея е имало и стара езическа сграда от римския Филипопол, но от този период са останали съвсем малко артефакти. Нейното присъствие също ще бъде деликатно отбелязано в новия музей. Все пак акцентът са старите мозайки, които са показани in situ, както са открити.

В самото начало гостите ще виждат и един от първите шедьоври– известният и превърнал се в запазен знак паун. Цветовете на всяко камъче се открояват ясно, а формите, които образуват, са истинско произведение на изкуството.

Вторият етаж приема втория пласт мозайки. Те вече са извадени от своя контекст и се възстановяват на база археологическите открития, а за разлика от неравния долен слой са изравнени. Стилът им е много по-различен, с множество птици, вместо по-декоративните и абстрактни форми долу.

Изпод четките на реставраторите изникват не просто контурите на пернати, а птици с ярко оперение и в изключително правдоподобни пози – мъжкар в атака, екземпляри, съсредоточени в търсене на храна, майка, хранеща малкото си, и друга в отбранителна поза. Самите птици се превръщат във важна част от експозицията – на един екран всеки посетител ще може да избере дадена птица, съществуваща пред него на мозайка, и да научи повече за нея – дали я има още днес, как изглежда, къде живее и тн.

В бъдещия музей античнитe мoзaйĸи и мнoгoбpoйнитe apтeфaĸти щe бъдaт излoжeни и пpeдcтaвeни чpeз тexнoлoгични peшeния oт пocлeднo пoĸoлeниe, вĸл. дoбaвeнa и виpтyaлнa peaлнocт, тъч-eĸpaни и дeтcĸa “Зoнa нa oтĸpитиятa”, ĸoятo пoĸaзвa иcтopиятa нa Бaзилиĸaтa пo paзбиpaeм, зaбaвeн и вълнyвaщ нaчин. Очаква се тя да бъде отворена за посетители през 2020 г.

През 2019-а година, когато Пловдив беше носител на титлата Европейска столица на културата, ЮНЕСКО одобри кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол за включване в Индикативния списък за значими културни и природни обекти.

Още по темата:

Реставраторите на мозайката от Голямата базилика като ювелири

Доброволци помагат за мозайките в Голямата базилика (СНИМКИ)

Посланици от цял свят почистиха най-изящното мозаечно изображение на Епископската базилика

Херо Мустафа си тръгна с българска носия от Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Дали поздравяват ПодТеЛето? Дали хем „Древния, пък Вечния“? Дали баскетБОЛНИЯ МОЗЪКЛИЯ или пък предишния почетен съселянин инджинернг ИМПЕРИАЛиста?
    Откакто Ирина не коли / беси; и откак САЩ не поддържа финансово – интересно кой ли подписа ПОЗДРАВЛЕНИЯТА – ПОКАЖЕТЕ ФАКСИМИЛЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина