АктуалноГрадътКултураНовини

Отбелязваме 130-годишнината на Панаира с пощенска марка

Пощенски блок /вид марка/, посветен на Първото земеделско изложение в Пловдив през 1892 година бе валидиран днес в Панаирното градче под тепетата, по време на откриването на международните изложби „Медикус, Денто, Галения“ 2022  и „ТексТейлър Експо“ 2022. В церемонията взеха участие: главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис, изпълнителния директор на Пловдивския панаир Богомил Бонев и митрополит Николай.

Марката е с номинал от 75 стотинки. От филателна гледна точка изданието има колекционерска стойност.

Изборът 130-годишнината на панаира да се отбележи по този начин не е случаен. Припомняме, че първото филателно дружество в страната е основано в Пловдив през 1892 г., когато се провежда и Първото българско земеделско-промишлено изложение. 

Автор на проекта е пловдивският художник и преподавател в Катедра „Дизайн“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и в Националната художествена гимназия „Ц. Лавренов“ Петър Чучулигов. 

Той е успял да синтезира забележително важните събития чрез включването на почетния плакет с изображението на княз Фердинад – патрон на Първото земеделско изложение, както и архитектурната визия на входа от 1892 година.

Присъства и плакатът за изложбата, рисуван от знаменития Иван Мърквичка. Той представлява и първият български рекламен материал, който прокламира стопанското събитие от преди 130 години. Може да се каже, че в това отношение Пловдив е основоположник както в изложенията, така и в рекламата“, споделя авторът.

Чучулигов отделя специално място в блока на съвременното лого на Международен панаир Пловдив и логото на Международния конкурс за панаирен плакат, който е единствен в света и се провежда по инициатива на Международен панаир – Пловдив съвместно с ЮФИ.

Тиражът на марката е лимитиран. От нея са отпечатани 3600 броя, като 1800 от тях са с вградена ултравиолетова нишка, а другата половина с къдрави краища. Първият екземпляр днес получи директорът на Панаира Богомил Бонев.

Припомняме, че отново по проект на Петър Чучулигов бе валидирана марка на тема „125 години Пловдивско филателно дружество – начало на организираното филателно движение в България“. Под тепето ви разказа за това събитие ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина