АктуалноБизнесБългарияВластНовини

Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир

В продължение на пет години кметът на Варна Иван Портних не е предприел нито едно от действията, предвидени в Правилника за работа на Централния депозитар, за безвъзмездно прехвърляне на варненските акции от „Международен панаир Пловдив“ на Министерството на икономиката и индустрията, както го задължи местният общински съвет. Това става ясно от информация, изпратена от пресслужбата му в отговор на въпроси, зададени от „Дневник“. Портних беше задължен да върне акциите с решение на Общинския съвет във Варна, а фактът на неговото неизпълнение сега може да доведе до установяването на пълен контрол върху активите на панаира от страна на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева определи това евентуално развитие на казуса като „скрита приватизация“.

Община Варна получи акциите си в размер на 29% от Пловдивския панаир като подарък от държавата през 2016 г. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.

Сега в отговорите на Министерството на икономиката категорично се твърди, че решението на варненския Общински съвет не е било изпълнено

„Кметът на Варна не е предприел никакви действия за изпълнението му, не е сключен договор за дарение и Министерството на икономиката и индустрията не е уведомявано за него“.

Още през октомври м.г. „Дневник“ изпрати до пресслужбата на варненския кмет въпроси, които трябваше да изяснят какви са били причините за това. Тогава отговор не последва. Сега, във връзка с информацията от Министерството на икономиката и индустрията, въпросът беше подновен.

От икономическото министерство обясниха също, че когато акциите са безналични, какъвто е случая с тези на Пловдивския панаир, книгата на акционерите се изготвя и води от Централния депозитар. Пак той регистрира и сделките с такива акции, като разпореждането с тях има действие от момента на регистрацията на сделката.


Съгласно Правилника за дейността на Централния депозитар регистрация на прехвърляния на финансови инструменти, каквито са безналичните акции, свързани с дарение, се извършва въз основа на представени пред инвестиционен посредник документи по съответната сделка.

За да бъде подадено до Централния депозитар нареждане за регистрация на прехвърлянето на акции чрез дарение, трябва да бъде представен писмен договор за дарение, какъвто в конкретния случай не съществува

Освен това даряващият (в случая Община Варна) трябва да представи документ, удостоверяващ, че действително притежава акциите, които иска да дари, както и нареждане за прехвърляне, подписано от представляващия местната администрация във Варна – кмета Иван Портних.

Всички тези действия явно не са били предприети от Портних, въпреки че Общинският съвет във Варна, доминиран от партията, на чиято местна структура той е председател, го е задължил да ги извърши.

Проверка на „Дневник“ показа, че след май 2017 г., когато бе взето решението акциите от панаира да бъдат върнати на държавата, варненският Общински съвет не е гласувал избирането на свой представител в Общото събрание на акционерите на дружеството „Международен панаир Пловдив“. А това означава, че в продължение на повече от четири години никой не е представлявал и управлявал общинския дял от компанията, възлизащ на 29% от капитала й.

Въпросите, изпратени по този повод от „Дневник“ до администрацията на Иван Портних, също останаха без отговор.

Общинското решение за апорт на варненските акции от Пловдивския панаир в контролираното от Гергов „Пълдин туринвест“ беше взето в началото на декември м.г. По този начин със съдействието на община Варна Гергов получи възможност да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където „Пълдин туринвест“ е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира.

Това решение беше оспорено по административен ред от областния управител Марио Смърков. Но на втора инстанция Върховният административен съд се произнесе в полза на апорта.

Това развърза ръцете на Гергов и на 24 ноември т.г. той свика Общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“, които вдигнаха капитала на компанията с обема на варненските акции в панаира.

Веднага след това – още на 28 ноември, Гергов подаде пред Търговския регистър заявление за вписване на увеличението. Ден по-късно – на 29 ноември, кметът на Пловдив Здравко Димитров обжалва вписването на увеличения капитал пред Окръжния съд в Пловдив и поиска спиране на процедурата до произнасянето на съда.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Какво ще стане с панаира ако му го вземат на Гергов?
    Още едно държавно дружество по което ще изтичат милиони за наши и ваши, или ще го затворят!?
    Адвокатката от ДБ да обясни каква и е програмата за панаира или май само лае, за да трупа точки!? СМЕХОТВОРНО!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина