АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Новата власт: Финансовото състояние на Общината е незадоволително

„Финансовото състояние на Община Пловдив е незадоволително. Причината затова е лошото управление на финансите на града в миналия мандат.“ Това обобщи, след направен до момента анализ на местната хазна, новият финансов кмет на Пловдив Женя Петкова, по време на първия брифинг пред медиите на новата власт под тепетата. Лошо са управлявани и обществените поръчки, както и европейските проекти.

Припомняме, че Женя Петкова бe определена за заместник-кметът с ресор финанси и стопански дейности преди 6 дни.

Кметът Костадин Димитров предостави възможност на вицето си да обобщи на какво се дължат проблемите с публичните средства на града. Основният такъв идва от наложени финансови корекции по изпълнение на проекти с европейски средства, като най-голямата санкция е тази по проекта за чистия въздух.

Корекцията там е 25% от 14-те млн. лв., с които общината трябваше да подмени отоплителните уреди на твърдо гориво в домакинствата.

Към монета така наложената корекция е във Върховен Административен съд, като последното решение на магистратите е в полза на Общината, но се очаква обжалване  на управляващия орган. Новата управа ще трябва да осигури всички средства за приключване на европейските проекти в града, чрез безлихвен заем, за да може в последствие разходите по тях да бъдат верифицирани. Става въпрос за около 20 милиона лева.

Отделно анализът сочи, че едва 67 на 100 са събраните до момента местни данъци и такси, което е крайно недостатъчно с оглед на това, че вече се намираме в края на бюджетната година. Поради тази причина са сменени и директорите на две ключови звена – ТД МДТ и Стопански дейности. Местните данъци вече оглавява Надя Колева, а Стопанските дейности отново поема бившата шефка там Юлия Стоянова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина