АктуалноГрадътНовиниСъд

Най-уволняваната шефка на РУО пак спечели в съда

ВАС възстановява окончателно Иванка Киркова на поста. до две седмици тя трябва да реши дали иска да се върне в управлението към МОН

Инж. Иванка Киркова, която бе три пъти уволнявана от поста началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив /РУО/ и този път спечели в съда обжалването на заповдта за отстраняването ѝ като неправомерна. Решението за това е на Върховния административен съд. То е излязло в понеделник и е окончателно. Според ВАС Киркова може да се върне на ръководния пост, като за целта в срок от 14 дни трябва да заяви желанието си пред МОН.

Иванка Киркова и РУО-Пловдив: Иди си, ела си

Припомняме още, че тя бе възстановена на ръководния пост на 28 април 2022 година, но на 29 април трудовите ѝ правоотношения бяха отново прекратени с мотив, че не притежава нужните за поста дигитални компетентности, като на нейно място бе назначена Лелята на министъра на културата. На 2 август 2022 г. Административен съд Пловдив излезе с решение за отмяна заповедта за уволнение на министъра на образованието и науката от 27 април. МОН обжалва пред Върховния административен съд.

Съдът е счел, че има целенасочени действия от страна на органа по назначаване и прекратяване на служебното правоотношение, независимо от наличието или не на законово правно основание за това. 

След последното отстраняване Три пъти уволняваната шефка на РУО стана зам.- директор в ТОХ-а през март 2023 г.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина