АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

На кого е бил първият автомобил в Пловдив?

На притежателя му се приписва и първата катастрофа под тепетата

Днес по улиците, че дори и тротоарите, не може да се разминеш от превозни средства. Малко, след като излезе най-новата и скъпа модификация от която и чуждестранна марка автомобили да се сетите, вече може да се види и по нашенските пътища. Отдавна лъскавите коли, особено пред определени места, са си ежедневие и дори не са повод за новина.

Не такава е била ситуацията обаче през изминалия век, когато всичко различно и „чужбинско“ е било повод за истинска гордост и дълго време е присъствало в устите на хората. Интересен факт в Града на тепетата е, че първият автомобил тук е внесен не от кой да е, а от един фотограф!

Андрей Андреев бил сред най-търсените фотографи в Пловдив. Оставил ни е стотици, а може би и хиляди снимки.  Роден е в Пловдив през 1871 г. в семейството на златаря Илия Андреев от Панагюрище. Майка му Харакли Щерева, родственица на Любен Каравелов, израснала в Копривщица. Семейството имало девет деца – четири момчета и пет момичета. Още като ученик в гимназията „Александър І”, Андрей Андреев се запалил по техниката. Баща му обаче настоявал да стане търговец на вино и го изпратил във Виена да учи винарство. Тъкмо усвоил професията, която би могла да му даде истинско състояние, неочаквано го привлякла фотографията, затова тръгнал за Прага, където изучавал едновременно и двете специалности. От 1895 г. започнал да работи като фотограф в Пловдив. Разполагал с най-модерната за времето техника, непрекъснато следял за последните нововъдения. Така, въпреки силната конкуренция, към началото на ХХ в. Андреев успял да се наложи като първокласен фотограф. От това време датира и голямата му любов към музиката. Името му фигурира в списъка на ентусиастите, основали Пловдивското певческо дружество.

Андрей Андреев пътувал много. Къде от желание да види на място най-новите достижение на фотографията, къде от любопитство. Не го плашели нито разстоянията, нито разноските. Просто решавал и тръгвал – веднъж към Будапеща, следващият път – към Париж, после към Берлин и Лондон. Последното му пътешествие било към Югославия. Едновременно с това не пропускал нито едно събитие в Пловдив.

През 50-те години на миналия век къщата на фотографа Андрей Андреев била разрушена. Безценната сбирка от стъклени плаки била унищожена. Малка част от фотографиите му била спасена от досетлив служител на общината. Сега снимките му са разпръснати в Държавен архив – Пловдив, Регионалния исторически музей, Регионалния етнографски музей и в няколко частни колекции.

Техниката била истинската страст на Андрей Андреев. Той внесъл първия велосипед в Пловдив, първия мотор в Пловдив, а през 1905 г. гордо се показал с първия автомобил под тепетата. На фотографа се приписва и първата автомобилна катастрофа.

Цялата статия може да прочетете в Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина