АктуалноГрадът

Мимо Райчев получи Награда „Пловдив“ за цялостно творчество – ВИДЕО

Хроникьорът на Града под тепетата – документалистът Димитър Райчев получи признателното отличие в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на тържествена церемония, чийто домакин тази година бе Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив.

В Раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ наградата бе присъдена на Крум Филипов  – за стихосбирката „Писма до сина ми“.

Наградата взе синът му, който каза „Благодаря на всички от името на тати, че получи толкова много подкрепа, за да направи това, което направи!“

В Раздел „Художествен превод“ комисията избра Васил Самоковлиев  – за живописен превод от чешки език на книгата „Vita Nuova“ от  Бохумил Храбал.

В Раздел „Журналистика в областта на културата“ тази година е отличен колегата Владислав Севов от екипа на РТВЦ – Пловдив.

„Няма да предлагам ротационно да си сменяме наградата, но ще отбележа, че тя е още за Иван Палейков, Ангелина Маринова, Камен Коларов, Десислава Шишманова, целия екип на БНТ-Пловдив, целия екип на предаването „Култура БГ“. Знаем, телевизията не е занимание самотно, благодарен съм, че съм част от този екип и тази телевизия, единствената национална телевизия, в която разговорът за култура може да бъде пълноценен“, каза Влади Севов.

Той бе номиниран за стойностното и поредно разпространение в народен ефир достиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив посредством: „Арт стрийм“, „ Линия Култура “, както и систематичното показване на културния живот на Пловдив в предаването „ Култура Бг “ с водещ Димитър Стоянович. За авторството на документалните филми, отдадени на 75 годишнината на ДКТ Пловдив ( „ 70+5 сезона “) и 70 годишнината на ПУ “Паисий Хилендарски “ („Смислоносци“).

Арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков и арх. Иван Костадинов от АРКО СТУДИО ООД са тазгодишните носители на престижната награда в Раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“, за реставрацията и реновирането на сградата на Градска художествена галерия – Пловдив на ул. „Съборна“ 14 „А“ в Стария град.

Ремонтът на ГХГ с награда „Сграда на годината“

Раздел „Музика“

Ивайло Михайлов и проф. доктор Людмил Петков  – за благотворителен концерт „ Всеки може да бъде благополучен “ – за благополучен и пълностоен живот на децата със синдром на Даун.

Раздел „Танцово изкуство“Фолклорен отбор „ Тракия “ – за концерт-спектакъл „Танците на българина“.

Домакините от Драмата са победители в категория „Театър“. Награда им бе връчена за спектакъла „Солунските съзаклятници“.

Пловдивският театър хвърля ръкавица към личния морал на зрителите

В категория „Изобразително изкуство“ отличието отиде при Борис Стоилов  – за ретроспективната галерия с илюстрации „Борис Стоилов на 60 години, 30 отдадени на илюстрацията“.

Известният български илюстратор Борис Стоилов чества 60 години с голяма изложба в Градската галерия.

Театралният режисьор Елена Панайотова и известният пловдивски фотограф Атанас Кънев получиха отличието за съвместната си фотоизложбата „Далеч от Африка“ в Раздел „Аудио образни изкуства и снимка“.

Режисьор и фотограф доведоха Африка на Главната – ГАЛЕРИЯ

Фотографията може да разказва уникални истории и няма по-красив град за живеене от Пловдив в целия свят – в тези две истини вярваше баща ми, дългогодишен ръководител на ДП „Фотография“, на когото искам да посветя тази награда„, каза Елена Панайотова.

Раздел „Опазване на културното завещание“„Комихрис“ ООД  – за реституция и консервация на хотел Вила Флавия.

Отлично запазена и експонирана римска баня в нов хотел в Пловдив

В Раздел Произведение на изкуството, предопределено за деца“, за който гласуват всички комисии по статута на Награда „Пловдив“, спечели НУМТИ “Добрин Петков” за юбилейния Десети Голям детски концерт „Небесни звуци за кавал и струнни” в XIII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” с участието на оркестъра на НУМТИ “Добрин Петков” с диригент – Константин Добройков и солист – Теодосий Спасов.

Раздел  „Съвременни мултижанрови изкуства“ – Фондация „Про Либрис“ – за интерактивна галерия „Книгата – от камъка до пиксела“

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА „ПЛОВДИВ “ за изключителни достижения и повсеместен принос според Статута се определя от Кмета на Община Пловдив. Неин притежател за 2023 е Димитър Райчев, както ви съобщихме в самото начало, е Димитър Райчев – откривател, летописец и документалист на пловдивската история. Автор и съставител на редица знакови албуми и книги: фотоалбум „Пловдив вечно“ (2005), взе участие в съставянето и издаването на албумите „Пловдивските кметове“ (2005) и „Пловдивските почетни жители“ (2006), 3D албум „Филипопол“ (2008) двуезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Пловдивски сборник“ (2011), „Атанас Кръстев – възпоменателен алманах “ (2012) в съавторство с писателя Георги Райчевски (2012), албум „ Филипопол “ (2012) – триезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „ Хроника на един президентски мандат “ (2014), „Предговор на историята“ (2016) – съставител, албум „ Пловдивски указател “ (2016), „ Емблемата Тримонциум “ (2018), албум „ Филипополис “ (2019) – двуезично модифицирано издание в съавторство с Елена Кесякова. „ Споменъ отъ Пловдивъ “ и „ Спомен за Пловдив 2 “ (2022)

На 8 юни е формалната премиера на най-новата книга – първокласното издание – албум „ Пловдивските почетни жители “, обхващащо интервала от 1879 до 2023 година с биографичен и богат снимков материал за всички удостоени 142 индивида.

За приноса му в областта на духовността през 2016 година е почетен с наградата „ Следовник на националните будители “.

Вижте цялата церемония.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина