АктуалноГрадътКултураНовини

Режисьор и фотограф доведоха Африка на Главната – ГАЛЕРИЯ

Пловдивчаните Елена Панайотова и Атанас Кънев показват социално ангажирано изкуство във фотоизложба „Далеч от Африка“

Известният театрален режисьор Елена Панайотова за пръв път се изявява като фотограф в съвместна изложба с утвърдения фотограф Атанас Кънев.

Тяхната експозиция под наслов „Далеч от Африка“ привлече многобройна публика за откриването в сряда вечер в Градската художествена галерия на Пловдив на Главната улица.

Посетителище могат да съпреживеят Африка във 158 кадъра, които всъщност отразяват един 7-годишен къртовски труд по проект за социално изкуство и интеграция на общности.  Те ви водят на африканско пътешествие, родено в годините на опознаване на хората и природата в Кения, където се осъществя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация „ДЕН ГРИ“ и ръководена от Елена Панайотова.

Фототворбите отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория, както и  документални кадри от Кения и Занзибар.

Атанас Кънев е фотограф на свободна практика с над тридесетгодишен професионален опит. С Елена ги свързва дългогодишно приятелство и той я окуражава да покаже снимките си. Идея за заглавието на изложбата е негова. Ражда се докато гледа на монитора в самолета, как се отдалечава от Кения.

За изненада на част от притяелите на талантливия режисьор, Елена се оказа и талантлив фотограф. Всъщност тя има обяснение „защо снимките й се получават.

 

Аз съм дъщеря на Панайот Панайотов, светла му памет, дългогодишен директорт на българска фотография в Пловдив„, признава Елена.

Двамата пловдивчани потапят наблюдатиля в цветовете на Африка, не просто в с екзотично представяне от типа травъл фотография, а много близо до общността и децата в риск. Камерите им са имали възможността  да погледнат по друг начин – навътре, а не като туристи.

“Бог е бил с тях, когато са създавали тези фотографии” – каза по време на откриването Вихра Григорова, аранжирала изложбата.

Пълна гама от емоции – от меланхолия до еуфория, открива тя в кадрите, родени от общуването на двамата български артисти с африканските деца и младежи.

„Те съставят цветен разказ от уловени мигове на празник и борба, на неподправена артистичност и неизбежна делничност, повеждайки ни “встрани от туристическите маршрути”.

И макар “Далеч от Африка” двамата фотографи носят в сърцето си това чудно обиталище на бликаща многоцветна жизненост, която предават на българската публика.

Проектът е финансиран от НФ “Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Изложбата продължава до 23 август.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина