Петиция за осигуряване на билети за крайно нуждаещи се фенове на театъра, операта и книгите в Пловдив

Актуално Гласове Култура Новини Под ножа

На последната си сесия местният парламент на Пловдив гласува 30 000 лева, за да плати 2000 билета на „крайно нуждаещи се“ фенове на Локомотив да гледат мач в във време на епидемия, който ще бъде предаван по телевизията

Крайно нуждаещи се фенове на операта, театъра, киното и книгите подготвят петиция до кмета и местния парламент, с която искат 30 000 лева, за да може и те да подкрепят на живо любимите си изкуства

На последната си сесия местният парламент на Пловдив гласува 30 000 лева, за да плати 2000 билета на „крайно нуждаещи се“ фенове на Локомотив да гледат мач, който ще бъде предаван по телевизията. При това във време на епидемия, когато и без това присъствието на запалянковци по стадионите крие огромен риск. Видимо е, че в секторите дистанция не се спазва, а коронавирусът си е тук, сред нас. Още повече, че билети ще бъдат предоставени и на ветерани, които не би следвало да бъдат на стадиона за финала на Купата, сред хиляди други. Тук вече решението на ОбС може да бъде определено и като безотговорно във време на извънредна епидемична обстановка.

Предложението дойде на микрофон от общинския съветник от ГЕРБ Атанас Узунов – дългогодишен футболен функционер, шеф в клуба и още международен съдия. То бе прието от зам.-кмета по финанси Илия Кирчев в дебата по точката за актуализацията на бюджета.

В същото време, градските старейшини отхвърлиха предложението на съветника Димчо Петров от ВМРО, 300 000 лв. от бюджета да бъдат пренасочени към строителството на новата детска градина в „Южен“.

Тук е мястото да припомним, че на предпоследната си сесия същите тези хора гласуваха 20 000 лева за годишна програма, по която да кандидатстват с една камара документи крайно нуждаещи се обеззъбени наши съграждани, които нямат средства да си позволят чене, за да се хранят. Всеки може да сметне колко човека могат да се възползват от тази колосална сума.

Община Пловдив отпуска 20 000 лв. за зъбни протези на социално слаби 

Сравнението е толкова неуместно, колкото да наричаш крайна нуждата да гледаш футбол!

Щеше да е смешно, ако на концертите не съм виждала пенсионери, които питат дали има намаление на цената на билетите за тях. И после стоят прави във фоайето или край оградата, с надеждата да чуят музика на живо!

Лично и на живо съм видяла неописуемата емоция на бабите и дядовците от Старческия дом в Пловдив, когато преди две години Клубът на консулите ги заведе на кино, а те не бяха ходили в киносалон от 30 години…

Към екипа на Под тепето се обърнаха крайно нуждаещи се фенове на операта, театъра, киното и книгите, които подготвят петиция до кмета и местния парламент, тъй като днешния акт на управниците под тепетата е дискриминационен, спрямо тях.

Крайно нуждаещите се фенове на културата настояват да бъде поправена тази чутовна несправедливост. Те предлагат община Пловдив да задели поне 30 000 лева, за да може и те да подкрепят на живо любимите си екипи на Драмата и Операта. Социално слабите почитатели на изкуството предлагат и друга опция  – местната администрация да заплати по един ред от седалките на Античния театър, ГДК, най-евтиното кино в града – Лъки и Театъра, за поне едно представление за тях. А феновете на книгите настояват от техните данъци да бъдат плащани и абонаменти на социалнослаби в Народна библиотека „Иван Вазов.“

Електронният вариант на петицията се подготвя, а дотогава крайно нуждаещите се от култура се надяват въпросното изменение на бюджета да бъде върнато от юридическия екип на областния управител Дани Каназирева като “нецелесъобразно”. Защото целта му е ясна – идат избори, а феновете гласуват.

Снимики: Капана.бг от концерта на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова в Малката базилика. На тях крайно нуждаещите се фенове на оперното изкуство слушат под дъжза зад оградата.

П.П. Все още нищо не е точно и ясно колко броя билети ще имат право да закупят почитателите на двата клуба, но се говори, че бройката ще е 2000 на отбор. Тук в задачата се пита, ако бройката остане същата  и тези билети бъдат  предоставени на общината, то как ще отидат останалите „не крайно“ нуждаещи се фенове на футболната среща.

В този контекст не стана ясно дали старейшините знаят методиката за допускане на стадионите, но е много вероятно, с днешното си решение, да предизвикат конфликт между отделни групи, сред привържениците на Локомотив Пловдив.

Ето линк към петицията .

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Петиция за осигуряване на билети за крайно нуждаещи се фенове на театъра, операта и книгите в Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.