АктуалноГласовеКриминалеМненияНовини

Богомил Грозев: Екипът на Старинен Пловдив е много добър!

Бюджетът на общинския институт има нужда от актуализация, категоричен е директорът на Стария град

Кризата с COVID-19 изигра ролята на 100-те дни толеранс за известния водещ от телевизионния екран, които се нагърби с управлението на Старинен Пловдив

Богомил Грозев пое Общински институт “Старинен Пловдив” през февруари 2020 година, като първоначално той самият го обяви от телевизионния екран. Новината бе изненада за пловдивчани. Броени дни след това у нас бе обявена епидемия от COVID-19. На сто и първия ден, след като се нагърби с управлението на Стария град, репортер на Под тепето се свърза с него, за да разкаже какво е свършил за този период. Започнахме с въпроса, който при представянето му остана без отговор, а именно “къде живее в Пловдив“.

„Не всичко в живота е пари в края на краищата!“

Къде живее директорът на Стария Пловдив? (ВИДЕО)

„Живея в район „Централен“, под наем, но като се замисля, май живея в този кабинет от 8 сутринта до 8 вечерта,“ отговаря Богомил и по това си личи, че вече се е заразил сериозно с вируса на Стария град.

Сто дни по-късно, Добре сте дошъл!

Добре сте заварили!

Две трети от тях обаче бяха много странни.

Те бяха извънредни!

Как ви подействаха тези извънредни дни?

От една страна, за мен по някакъв начин беше – не бих могъл да използвам думата „добре“, защото тази ситуация не е добре за никой, нито за Института, нито за държавата, нито за икономиката, нито за всеки един от нас – но пък успях малко да погледна в дълбочина нещата, които се случват в Института. Да си подредя моите приоритети; да си поогледам хубаво това, което трябва да се случи; това, което искам да се промени; това, което е направено; което трябва да бъде продължено като добра практика. Така че влязох плавно.

Успяхте да извлечете хубавото от ситуацията?

Успях да извлека полза, тъй като ние през извънредното положение не сме спирали да работим с ограничен екип. Доста голяма част от колегите на първа линия, които работят с гости и туристи бяха в отпуск, а обектите бяха затворени за посещения. Мисля, че успях да се запозная в сериозна дълбочина с проблемите, които има по обектите, да си ги огледам хубаво, да мина по сто пъти на някои места.

На нож Ви посрещнаха журналистите и една част от пловдивчани. Как Ви посрещна екипът? Изключвам онази среща с хляб и сол, на която присъствахме.

Хляб и сол са протоколни неща.

Може да са протоколни, но признайте, че е нещо хубаво. Колко директори са ги посрещали така?

То е фантастично! Но нямам представа.

Имам предвид директори на Стария град. Аз съм „сменила“ четирима – петима и нямам такъв спомен за другите.

Това може само да ме ласкае. Високо го оценявам! И ми направи страхотно впечатление, но казвам, че тези хора, както и да ме посрещнат, те трябва да ме видят и да ме опознаят. Как ме е посрещнал екипът, на мен ми е малко неловко и неудобно аз да говоря от името на хората. Може да ги питате.

Аз ви питам чисто човешки.

Чисто човешки срещам страхотна подкрепа от екипа си, което ми дава много увереност. Чисто човешки имам в екипа си уникални професионалисти. Единият заместник-директор е доцент Елена Кантарева, ръководител на проекта за възстановяване на мозайките в Епископска базилика, един от най-добрите специалисти, може би в света.

И сега ще ви кажа защо ви питам, защото тези хора имат нужда да го чуят.

Да, аз не им го спестявам. Рая Маринова – другият заместник е човек, който много години работи с няколко директори в общинския институт, тръгнала е от ниско ниво. Тя е човек с много, много добра и прецизна административна култура, много опит и образование в сферата на туризма. Мая Мартинова, която е огромен капацитет в археологията, тя е светило! Такива хора мога да изброявам много. Само казвам каймака, ако мога така да го нарека.

При нас има фантастични хора, които са екскурзоводи, уредници на къщи, изключително ерудирани, с много опит, образование, водели делегации. Давам пример дали се чувствам комфортно с екипа си. Като дойде френската посланичка Флоранс Робин и бяхме с министър Боил Банов, с кмета Димитров и с нея в къща „Ламартин“, тя дойде малко по-рано (аз си го имах като идея) и я поканих да разгледа къща „Клианти“.

С Н. Пр. посланика на Р Франция у нас г-жа Флоранс Робин

(снимка: личен архив Богомил Грозев)

Уредничките вътре знаят френски и английски, влязохме и започва една хубава беседа.

Френското посолство ще подкрепи ремонта и реставрацията на къща Ламартин

Хората са готини и приветливи, няма сърдити старчета нищо, че е стар град. Хората са симпатични, усмихнати с настроение. Няма криви тук. Така че аз много си се радвам на екипа. Екипът ми е добър!

Зам.- министърът на културата Амелия Гешева (спрягана за най-успешния демократичен „кмет“ на Стария град) каза, че влизате в „една много подредена структура“. Вярно ли е, много ли е подредена?

Първо – много е субективен фактор, а подредено е нещо, което работи. Другото, което е по-важно са хората, които работят в Стария град. Те обичат Стария град!

Запазихте ли екипа, има ли напуснали или новодошли?

Да! Няма напуснали. Има новодошли, даже днес имаме един нов човек.

Друга препоръка към вас бе да имате удобни обувки, имате ли?

Смея да твърдя, че толкова километраж в Стария град на ден, колкото навъртам аз, малко хора го навъртат. И го казвам категорично. Ходя с удобни обувки, но днес трябва да дам интервю, а имах и важни делови срещи и съм с костюм.

На рождения ден на градоначлника 22 май в кабинета на кмета

(снимка: личен архив Богомил Грозев)

Иначе не ходя ежедневно с костюм, тъй като влизам по къщите, където има нужда от ремонти. Влизаме с колегите в подземията на Одеона, а отдолу, има паяжини, има прах. Качваме се да видим състоянието на покривите…

Сега, след този обилен дъжд, който се изля за половин час, ни предстои навсякъде да се провери за течове. Има течове на доста места.

Една от къщите, която трябва да оправяме, е „Недкович“ и там си трябва много сериозен проект.

Къща Недкович – духът на Филибето

В същото време имаме проекти за ремонт и реставрация на къщи, които вече сме задвижили. И понеже прехвърляте топката от госпожа Гешева, тези проекти сега са при нея. Имам предвид в Министерството на културата, а тя има сърце за Стария град и аз съм уверен, че ще ѝ харесат, че ще ни подкрепи. Много е хубаво в Министерството на културата да има човек, който има сърце за Стария град и познава проблемите и спецификата.

Кой са тези проекти?

Работи се и по два проекта за ремонти, които са входирани в Министерството на културата. Става дума за Павлитовата къща, известна още като „Синята къща“ и по Къща Хиндлиян.

Къщата на Аргир Павлити е в аварийно състояние, изцяло за ремонт са фасадата и прозорците ѝ, а втората подлежи на екстериорен и интериорен ремонт.

Сред другите препоръки бяха: да се популяризира Пловдив като бранд за културен туризъм, да се мисли в посока по-добри услуги за привличането на повече посетители в общинския институт, който не е само туризъм, консервация и реставрация.

Работим в тази посока. По време на извънредното положение оптимизирахме присъствието на Старинен Пловдив в социалните мрежи. Организирахме няколко виртуални изложби.

Издавам една малка тайна – с популярни личности замисляме кампания в тази насока.

Последният вербуван за идеята е Миро, разбра Под тепето

(снимка: личен архив Богомил Грозев)

С какъв бюджет на структурата ще го опазваме това културно-историческо наследство, защото кметът обеща повече пари за Стария град?

Аз дойдох на гласуван бюджет, така че други хора са правили бюджета за тази година, но който и да го е правил, каквото и да е направил, ситуацията с COVID-19 промени всичко. Има нужда от актуализация на бюджет 2020, категорично. И то говорим за аварийни ремонти, поддръжка на обекти и части, които са в тежко състояние; на местата, които трябва да посрещнат туристи и посетители за различни културни събития в къщите; на Античен театър; на Малката базилика. Подчертавам Малката базилика не за друго, а на мен много ми се иска, понеже тя и физически се пада малко извън Стария град, хората да минават и от там, много е красиво!

С кмета на Пловдив Здравко Димитров, Н.Пр. посланика на САЩ Херо Мустафа и председателя на Ф „Америка за България“ Нанси Шилър пред Голямата базилика, чието официално откриване всички очакваме с нетърпение

Масово, като кажат „Стария град“, хората си представят къщите на Трихълмието, обаче общинския институт „Старинен Пловдив“ е нещо повече от къщите на Стария град и освен Малката базилика сега ви очаква и Голямата.

Общински институт „Старинен Пловдив“ е хората – екипа. Структурата управлява, стопанисва и опазва тези къщи-музеи, Малката базилика, Античния театър, Римския стадион, живот и здраве в бъдеще и Епископската базилика на Филипопол. Така че, пак казвам, институтът е екипът, а екипът е добър! Хората, които дойдат в Стария град, обичат Стария град!

П.П. Междувременно ОИ „Старинен Пловдив“ внесе за разглеждане в Общински съвет мотивирано искане за 145 000 лева, които са предназначени за поредица от ремонти по обектите. Предложението ще бъде гласувано на следващата сесия на 11 юни. Очаквайте подробности за него.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. Зико горкият баскетБОЛЕН мозъклия напоследък наляво-надясно на тоя-на оня, за т’ва- за он’ва щедро раздаваше благодарности. Похвали. Забарикадиран зад десетина ЗАМ-ове и калабалък РАЙ-ове понеже той самият за нищо не става (чеп за зеле?).
  Та и тоя ФИГУРАНТ сега дето го натресе на Града да се чуди къде му е дръжката и да го ОПОЗНАВА, че да го „ръководи“ – бил му хубав „екипът“. Екипажът. Отборът.
  Благодарен е. На РежимаБоБоТРИ. Полит-коректен.
  Изрязан от шперплат с лице от фотография – тъкмо толкова същата файда за Града.
  Елена Кантарева, Мая Мартинова, Рая Маринова добре, че имат вече кой да ги ръководи, напътства, управлява С ЕДИН ПОКАЗАЛЕЦ и без никаква мускулна треска. Амелия беше се похвалила за Напредъка си:
  имала 30 заплатаджии (-йки) когато застъпила, пък оставила 80 ОСЕМДЕСДЕТ когато се издигнала – само това показва колко мъдро е културското ни министерство и каква му е ценностната система.
  (А някой да забелязва ДЕГРАДАЦИЯ? ЖЪЛТОТО, дето е на лесно място? ПодТеЛето някакви по-съществени въпроси няма ли или МИЖИ-ДА-ТЕ-ЛАЖЕМ?
  „Прав си Шефе!“)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина