АктуалноБългарияГрадътКултураНовини

Кои училища от Пловдив са сред най-добрите в България

Пловдив заема втора позиция в страната по успеваемост на учениците на Матури 2023 и тазгодишните изпити за външно оценяване при четвърти и седми клас. Това сочат данните на Министерството на образованието и науката*. Те са представени под формата на ТОП 20 за съответната възрастова група и видове училища. Общо за трите вида ДЗИ и НВО в тях попадат 5 учебни заведения – 4 от областния център и едно от областта.

Градът ни има три гимназии в престижната класация с най-добрите на Държавния зрелостни изпит по български език и литература за абитуриенти – 3. Това са: ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“ и МГ. Припомняме, че т.г. средният успех на него бе много нисък – 3,93 и МОН с проверки в училища след ниските оценки от матурите. Тази година  Абитуриентите писаха за любовта по Петя Дубарова – ВИДЕО.

Вижте също Топ 10 на гимназиите в Пловдив по успех на Матури 2023

В топ 20 на училищата според оценяването на НВО-то по български език и литература след VII-ми клас попада Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Като цяло в тази класация преобладават школата с природоматематически профил. Припомняме, че средният успех на този изпит е 55 точки.

Математическата гимназия на Пловдив в ТОП 5 на матурите след VII-ми клас

Обръщаме внимание, че Математическата гимназия е сред шестте български училища, които са и в топ 20 по оценяване в VII-ми клас, и в топ 20 на матурите след XII-ти клас.

Училището в пловдивското село Марково е в топ 10 за България на Националното външно оценяване след IV-ти клас. Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” от т.нар. „Пловдивски Бевърли Хилс“ е на 10 позиция, като дели престижната класация с куп частни училища.

На изпита в Марково са се явили 21 деца, които са изкарали среден успех 89.52 т. За сравнение средното ниво е 70,5 точки.

Още по темата – Пловдив в ТОП 3 и на Малките матури 2023-а

*данните са предоставени на в. 24 часа/ илюстрациите са от същия източник.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина